HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Üzenik Brüssz...

Üzenik Brüsszelből: Álhír van a nemzeti konzultációban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Álhírt tartalmaz a nemzeti konzultáció egyik kérdése – erre a következtetésre jutott Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa szerdai sajtótájékoztatóján.

Az eseményen egyébként arról volt szó, hogyan kíván a jövőben fellépni az EU a koronavírus-járvány kapcsán terjedő – főként az orosz állami média által útnak bocsátott – dezinformációkkal szemben. Az Euronews tudósítója feltette neki a kérdést, hogy vajon álhírnek minősül-e az új magyar nemzeti konzultáció 13. kérdésében megfogalmazott állítás, miszerint „Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk az Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit.” A biztos azt mondta, hogy nem volt még előtte a konzultációs kérdőív, de amennyiben ez szerepel rajta (márpedig ez), akkor ez „Fake news, ami nem igaz.”

A magyar kormány és az Európai Bizottság között az utóbbi időben rendszeressé váltak a hasonló üzengetések. Több kormánytag is, de általában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előszeretettel beszél arról, hogy nem az orosz eredetű propaganda-hazugságok okozzák a legtöbb problémát, hanem azok az álhírek, amelyek Magyarország kapcsán Brüsszelből érkeznek.

Brüsszel, Soros és a migránsok már tavaly februárban, a magyar kormány „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” kampányában is felbukkantak. Akkor az Európai Bizottság eléggé egyedülálló módon egy tájékoztató kiadványt jelentetett meg, amiben tételesen cáfolták az Orbán-kabinet állításait.

Vera Jourova most is utalt erre, azt mondta, hogy azok az kijelentések udvariasan fogalmazva is félrevezetőek voltak, ezért az Európai Bizottságnak lépéseket kellett tennie, hogy a magyar választók pontosan legyenek tájékoztatva.

Lapunk is beszámolt róla, hogy hétfőn tette közzé a kormány az új nemzeti konzultáció teljes kérdéssorát. 13 kérdésből 11 konkrétan a koronavírus-járványról, illetve annak gazdasági hatásairól szól. A vírussal kapcsolatban választ lehet adni például olyan, nyilvánvalóan nem laikusok döntését igénylő felvetésekre, mint hogy egy újabb járvány idején milyen korlátozó intézkedések lennének támogathatók, illetve szükséges-e fenntartani a járványügyi készültséget. Vagyis mindenki megválaszolhatja, hogy véleménye szerint egy vírus idején szükséges-e a határokat lezárni, kötelezővé tenni a maszkviselést vagy éppen ingyenessé tenni a parkolást.

Nem maradt ki a kormányoldal kommunikációjában rendre megjelenő Pesti úti idősotthon ügye sem, külön kiemelve, hogy ott több százan betegedtek meg. Azt viszont már nem említik, hogy más hasonló intézményekben mennyi volt a fertőzöttek száma. Mindenesetre a kérdés lényege, hogy meg kell-e erősíteni az idősotthonok járványügyi védelmét, bár az nem derül ki, hogy ezalatt pontosan mit értenek.

HIRDETÉS

A digitális oktatásról is szó van a konzultációban, már a bevezetőben is hangsúlyozva, hogy az átállás sikeres volt. Itt egyébként egy érdemi felvetés jelenik meg: legyen-e járvány idején ingyenes az internet az iskolás gyermekeket nevelő családoknak és a tanároknak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,028lájkolóTetszik
3,816követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Fontos lépés a Fidesz uralmának megdöntéséhez” – bemutatták a közös ellenzéki jelöltet

A jobbikos Bíró László azt mondta, harcosan fogja képviselni választói érdekeit a parlamentben, az ő kezét nem köti a kormánypárt, a száját nem tudják befogni.