HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Járatritkítás...

Járatritkítások, vasúti anomáliák: „Ez a kettőt fizet, egyet kap esete”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

A vasúti anomáliák kialakulása a klasszikus „kettőt fizet, egyet kap” esetét mutatja – nyilatkozta lapunknak a Magyar Közlekedési Klub szakértője, Pongrácz Gergely. Mindezt azok után, hogy Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor élő Facebook-videóban hívta fel a figyelmet egy abszurd megoldásra. A településvezető szerint az új menetrendet „a Közlekedéstudományi Intézetnél olyan emberek rakták össze, akik nyilvánvalóan nem ismerik a vasúti működés rendjét”, de azt sem tudják, hogy „az anyaállomásokra be kell mennie a mozdonyoknak, hiszen hajnalban indulnak tovább a vonatok.”

A fideszes politikus szerda este fél nyolc körül mutatta be: egyszerre érkezett be Balassagyarmatra a törölt járat, illetve az azt pótló busz. „Hogy a pótlóbusszal párhuzamosan megy az üres szerelvényvonat, az már tényleg az a szint, amin már csak szánakozni lehet. Ráadásul korántsem a balassagyarmati az egyetlen eset, ugyanez megy pl. a 147-es vonalon is. Ezek a dolgok pedig magyarázzák azt is, hogy miért nem haladt előre az elmúlt 10 évben a közös elektronikus jegyrendszer, a távolsági hálózat fejlesztése és sok egyéb dolog. Ha ugyanazzal a félnótás »szolgáltatástervező« baráti körrel vágnak bele mindenbe, akkor ugyanaz az eredmény lesz: bukás” – reagált Facebook-oldalán a Magyar Közlekedési Klub.

Telefonon kerestük Pongrácz Gergelyt, aki elmondta: nyilvánvalóan lehet még abszurd példákat kiemelni, de a fő probléma, hogy a koncepció hibás, „nekiesnek és fűnyíróelvszerűen” szüntetnek be járatokat. A szakértő szerint miközben korábban összehangolt regionális közlekedést akart a Fidesz, ez azóta sem történt meg, folytatva azt, amit az elmúlt harminc évben megszokhattunk.

Vasúti szárnyvonalak: a Fidesz ellenzékben fontosnak ítélte, most elsorvasztaná őket

Pongrácz szerint egy új, országos szolgáltatóra lenne szükség, amely a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mintájára szerveződne, és ahol ki tudna alakulni egy egységes rendszer. Láthatóan ez viszont nem érdeke a döntéshozóknak – tette hozzá.

A probléma szerinte nem ragadható meg annyiban, hogy miért kell járatokat ritkítani, hiszen nyilván lehet olyan vonal, amit meg lehet szüntetni, míg egy másik jól integrálható lenne. Kérdésünkre, hogy mi állhat a háttérben, esetleg túl drágának bizonyulna-e az egységes rendszer, a szakértő azt válaszolta: még olcsóbban is kijönne a végeredmény. Elmondása szerint más országok is megoldották már a problémát, Ausztriában és Németországban nem is értenék az itteni helyzetet.

A klasszikus „kettőt fizet, egyet kap” esete forog fenn szerinte, amikor „alibi-menetrendet gyártanak a vonatok egy részére”, mert nem akarják kimondani, hogy megszüntetik, viszont közben fizetik a pótlóbuszt is. Példaként említette, hogy hasonló helyzet állt elő a Demszky-korszakban is az éjszakai buszokkal, amelyek egyszerre közlekedtek a szolgálati járatokkal, utóbbiak kétszer olyan teljesítménnyel. Akkor a VEKE javasolta, hogy az üresen járó buszokra is szállhassanak fel utasok.

Szóba hozta Pongrácz a Mohács-Villány vonalat is, ahol a menetidő több mint kétszeresére nőtt a pótlóbuszok miatt. A 147-es vonal pedig, amelyről a Közlekedési Klub írt, a Kiskunfélegyháza és és Orosháza között közlekedő, 79 km hosszúságú vasúti mellékvonal.

HIRDETÉS

A járványhelyzetre hivatkozva szüntették meg az Ipoly menti vasút számos járatát. A Vácról Nagyoroszin át Balassagyarmatra tartó esti vonaton például Nagyorosziban (ahol se fedett váró, se mosdó) leszállítják az utasokat, és onnan csak busszal haladhatnak tovább.

Az őrségi polgármesterek is közös levelet írtak Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek. „A járvány miatt mindenki szót fogadott, betartottuk a korlátozásokat, az emberek otthon maradtak. Persze hogy nem vonatoztak. Most meg arra hivatkozva, hogy kevés az utas, megszüntetik a vonatközlekedést. Ez rendkívül hátrányosan érinti az őrségi embereket. Itt van egy villamosított, környezetbarát közlekedési lehetőség, most mégis buszozhatunk. Az időzítés is érthetetlen: miért a korlátozások feloldásakor és a turistaszezon kezdetén történik mindez?” – fogalmazott Grózinger Csaba, Felsőjánosfa polgármestere.

Ahogy a 444 is megjegyzi, a tárcánál a járatok kihasználatlanságára hivatkoztak, ám ez a kijárási korlátozások idején igazán nem lehetett meglepő.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,795követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek