HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Strasbourghoz...

Strasbourghoz fordulnak az MTVA-székházból kidobott képviselők

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Varju László, Szél Bernadett és Hadházy Ákos bejelentették pénteken, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, miután az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a panaszukat az MTVA-székházban 2018 végén történtek miatt.

Az Alkotmánybíróságnál azért tettek panaszt a képviselők, mert szerintük „nem tudták érvényesíteni bírósági eljárásban a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságukat, továbbá országgyűlési képviselői minőségükből fakadó információszerzéshez és véleménynyilvánításhoz való jogukat, az Alaptörvény által garantált jogaik sérültek”.

A képviselők korábban már minden létező jogi fórumot megjártak a székházban történtek miatt. Feljelentést tettek az őrök ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt, de azt a Legfőbb Ügyészség 2019 elején elutasította.

Az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki a képviselőket az MTVA-ból

A politikusok ezután pótmagánvádlóként akartak fellépni, ezt azonban a bíróságok elutasították, arra hivatkozva, hogy hivatalos személy elleni erőszak miatt csak az ügyészség emelhetne vádat, az érintettek nem – olvasható a hvg.hu összefoglalójában.

Végül az Alkotmánybírósághoz fordultak, amelynek az öttagú tanácsa röviden elintézte a választ: már egy korábbi határozatuk kimondta, hogy „az Alaptörvényre hivatkozva senki nem tarthat igényt arra, hogy pótmagánvádlóként felléphessen”, mert minden esetben a bíróságok joga eldönteni a vonatkozó törvények alapján, hogy ezt lehetővé teszik-e. Az Alkotmánybíróság pedig nem egy további fellebbezési fórum, amely megítéli, hogy helyesen döntött-e egy bíróság, hanem kizárólag Alaptörvény-sértésekkel foglalkozik. Itt ilyet nem lát.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,944lájkolóTetszik
3,807követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Döcög a magyar-horvát rendőrségi együttműködés Borkai ügyében

A horvátok szerint még mindig tart a vizsgálat, a magyarok ugyanakkor azt állítják, hozzájuk nem érkezett megkeresés az ügyben.