Szél Bernadett: Pénzeső a kormány házi médiacégének is

Szél Bernadett: Pénzeső a kormány házi médiacégének is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes listát kapott a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016. október 1-je és 2020. május 15-e között kötött szerződéseiről Szél Bernadett független képviselő. Arra kérdezett rá, hogy a nagy válságkezelés közepette mennyit költött a kormány kampányra — erre ugyan nem kapott választ, de a listából szerinte sok minden kiderül.

Facebook-bejegyzéséből látható, több mint 140 milliárd mehetett propagandára. Mint írja, 2016 októberétől a kormány házi médiacégénél, a Balásy Gyulához köthető New Land Mediánál landolt az összes nemzeti konzultációs és minden más kormányzati kommunikációs kampány „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” címszó alatt. Mint kiszámolta, az elmúlt években 104 milliárd forintra kötött velük megbízási keretszerződéseket a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. 

Vannak még érdekes tételek a listában: Szél Bernadett ezek között említi Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár kormányszóvivői lakásbérletét, évente 2,16 millió forint összegben, „persze a fizetése mellé”. Egy volt német CDU-politikus, Hans Kaiser egy éves szakértői tanácsadása pedig 48 ezer eurót ért. 

A listán szerepel még a kormányzati pénzekkel finanszírozott, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület, amely 2017 januárjától kapott 66 millió forintos megbízást a Nőiszem 2.0 projekthez, vagyis egy online platform kifejlesztéséhez, „amit nem igazán találunk sehol (pedig milyen sokat segíthetne Kövér Lászlónak)”.

A frissebb költések között van Németh Franciska megbízása, akit a kormány is megszólaltatott a járvány alatt, mint sorozatsztárból lett ápolót. „Ő 1,685 millió forintot kapott 4 havi megbízásért, áprilistól július végéig „a kormányzati kommunikációhoz kapcsolódó egészségkommunikációs és tanácsadói tevékenységre” – jelentsen ez bármit is” – teszi hozzá a képviselő.

Bejegyzésében arról is ír: „Iszonyatos pénzek mentek el a járvány alatt is kormányzati kommunikációra. Bárki láthatta, hogy ismét adófizetői pénzeket nem kímélve plakátolta szét az országot a kormány a „minden idők legnagyobb gazdasági akciótervéből” minden idők legkisebb mentőcsomagjává zsugorodott intézkedéseiről.”

„És most jön a nemzeti manipuláció, hogy mindenki úgy érezze, szava van. Pedig nincs.” – szögezi le Szél Bernadett.

Mint megírtuk, Szél Bernadett Hadházy Ákos képviselőtársával egyetemben, a konzultáció elleni tiltakozásként, a következőket kéri a választópolgárokról: úgy fejezzék ki véleményüket a kormány politikájáról, hogy nem a kormánynak küldik vissza a nemzeti konzultáció kérdőíveit, hanem eljuttatják azt Hadházy Ákos alapítványának postacímére.