Választani a hülye és a korrupt között – interjú Ungár Péterrel

Választani a hülye és a korrupt között – interjú Ungár Péterrel

Ungár Péter (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljes tagságnak kiküldött körlevélben foglalkozott Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő személyével, terveivel a Jobbik elnöksége. A zöldpárti képviselőtől ezt követően kért interjút a Magyar Hang, hogy szembesítsük a levélben szereplő állításokkal. Ungár egyes kijelentéseket kategorikusan cáfolt, míg némelyeket elismert. Bár páros interjút kezdeményeztünk a felek között, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt nem vállalta. (Jövő heti lapszámunkban olvasható a vele készülő interjú.)

– Közös gondolkozás nemcsak velük, hanem nagyon sok mindenkivel van – közölte Ungár Péter annak kapcsán, szervezkedik-e a kiugrott jobbikosokkal, mint ahogyan azt a pártban suttogják. Azt is hozzátette azért, hogy nem beszélt velük többet az elmúlt hetekben, mint mondjuk DK-s képviselőkkel, azzal mégis ritkán vádolják, hogy Gyurcsány Ferenccel akar pártot alapítani.

Az LMP politikusa beszélt saját pártjáról, egyértelművé téve azt is, hogy gazdaságpolitikai értelemben baloldalinak kell lenni, a szimbolikus térben kell ettől eltérni. Ezzel együtt vitákat is sürgetett az ellenzéken belül, szerinte az ellenzéki pártok és ajánlatok közötti verseny egy legitim dolog, azt nem elfojtani kell, hanem mederbe terelni.

Finkelstein híres mondása szerint ha egy embernek a hülye és a korrupt között kell választania, akkor mindig a korruptat fogja választani – egyebek mellett ezzel magyarázta Ungár Péter, miért nem tudott az ellenzék eddig áttörni, miért töretlen a Fidesz népszerűsége.

Mi igaz abból, amellyel a Jobbik vádolja most Ungár Pétert? Melyek azok a részigazságok, amelyeket az LMP-s politikus is elismer? Milyen a kapcsolata a kiugrott jobbikosokkal, szervezkedik-e velük? Ha túl sok a baloldali párt és megszólalás – ahogyan azt ő maga mondta –, az azt jelenti, hogy jónak tartaná az LMP-t elvinni jobboldalra? Kijelenthető-e, hogy az LMP felkarol majd jobboldali ügyeket? Miután amnesztiát kapott pártján belül, készül-e, szeretne-e vezető pozíciót betölteni?

Szóba került természetesen az ellenzéki együttműködés is, így a slágerkérdés, hogy egy vagy két listával vágjanak-e neki a következő választásnak. Ungár Péter az ellenzéken belül is konfliktusokat akar vállalni, az interjúban ezt el is kezdte. Beszélt arról is, hogy meg lehet-e törni Gyurcsány Ferenc hegemóniáját, majd kifejtette, miben van/volt igaza Orbán Viktornak. Majd az interjú végén nem maradt ki a vagyoni helyzetének elemzése, egyúttal egy üzenetet is megfogalmazott a teljes ellenzéki oldalnak.

Az interjút Gulyás Balázs és Katona Mariann készítette.

A teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang június 12-én megjelent 2020/24. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 24. számban? Itt megnézheti!