Aláírta vagy sem! – Tisztán szeretne látni az egykori bíró

Aláírta vagy sem! – Tisztán szeretne látni az egykori bíró

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjéhez fordult az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum (EBFF) nevében annak egyik alapítója, Szepesházi Péter. Az szeretné, hogy Senyei György Barna elnök tisztázza az igazságot akörül a két kijelentés körül, amelyeket a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki tisztségére pályázó Tatár-Kis Péter tett a Groupama Arénában a múlt héten tartott törvényszéki összbírói értekezleten.

Az értekezlet célja annak eldöntése volt, hogy alkalmasak-e a jelöltek a tisztség betöltésére, de a kinevezésről az OBH elnöke dönt azt követően, hogy – információnk szerint – ma hallgatja meg Tatár-Kist és a másik pályázót Fazekas Sándort. Utóbbi 2012 és 2018 között már betöltötte a tisztséget, majd két alkalommal ismét pályázott, de Handó Tünde korábbi OBH-elnök érvénytelennek nyilvánította a pályázatot, pedig Fazekas mögött a főváros bírák kétharmada felsorakozott. 

Szepesházi Péter, ügyvéd, volt bíró, EBFF-alapító a Magyar Hangnak elmondta, az ominózus ülésen Tatár-Kis Péter tagadta, hogy aláírta volna azt a múlt év decemberében, észak-koreai stílusban íródott hálálkodó levelet, amelyet Senyei elődjének, Handó Tündének írt 24 bírósági vezető.

Az aláírás tényét Tatár-Kis az Index cikke szerint – amely a bírót Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár sógoraként emlegeti – önmagát egyes szám harmadik személyben emlegetve a következő szavakkal tagadta. „Ezt a levelet Dr. Tatár-Kis Péter nem írta alá, sem a saját nevében, sem a Fővárosi Törvényszék bíráinak képviseletében. Tatár-Kis Péter ezen levél elkészülésének időpontjában egy európai uniós ülésen vett részt Stockholmban. Ezt a levelet nem látta, nem ismerte tartalmát.”

A levél a bírósági honlapról ugyan eltűnt, de egyéb forrásból még mindig megtalálható, és azon megtalálható Tatár-Kis neve, és fölötte egy aláírás. 

Szepesházi Péter lapunknak kiemelte, bár Tatár-Kis tagadta az aláírást, a levél megjelenése óta eltelt fél évben egyetlen egyszer sem tiltakozott a jogsértés ellen, vagyis hogy valaki odahamisította volna nevét és aláírását a levél aljára, vagy ha igen, akkor ez nem került nyilvánosságra. 

Az FT elnöki székére pályázó bíró az összbírói értekezleten ugyancsak tagadta, hogy fegyelmi vizsgálatot indított volna tavaly ősszel Vasvári Csaba bíró ellen egy egyedi ügyben, mert a bíró az Európai Unió Bíróságánál (EUB) előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. Ennek ellentmond, hogy a Vasvári ellen eljárást kezdeményező, 2019. október 25-én kelt levél megtalálható a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) honlapjának egyik bejegyzéséhez csatolt dokumentumban. Eszerint a legfőbb ügyész által kezdeményezett jogorvoslati eljárásra alapozta Tatár-Kis a fegyelmit, amit november 21-én kiegészített, majd másnap visszavont. Az ügyben ekkor sajtóközleményt is közzétett, amely szerint a fegyelmi eljárást nem a bíró által kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárás miatt kezdeményezte.

Szepesházi Péter lapunknak megerősítette, hogy a következő szavakkal kezdeményezett tisztázó vizsgálatot az OBH elnökéhez írt levelében az ügyben.: „A fenti Mabie-közlemények csatolmányai (a fegyelmi eljárás iratai – a szerk.) és a jelen beadványhoz mellékelt hálálkodó levél a nagy horderejű stadionbeli bejelentés szerint vagy hamisítvány vagy eredeti ugyan, de Megbízott Törvényszéki Elnök Úr aláírása hamisított, s a fent említett fegyelmi eljárás iratai is hamisítottak a fegyelmi vád nem valós indoka körében. Az okirathamisítás bűncselekmény. Kérem a felelősök személye és magatartásuk pontos tartalma (hamisítás?, cinkos elfedés?, feljelentés elmulasztása?, ellenkezőleg: igazmondás hiánya?) megállapítását és nyilvánosságra hozatalát.”

– Vagyis közérthetően fogalmazva – magyarázta a jogász – arra voltam kíváncsi, annak kivizsgálását és nyilvánosságra hozását kértem, hogy Tatár-Kis Péter aláírása szerepel-e a két említett iraton, illetve hogy amennyiben nem, akkor kik és pontosan miért felelősök.