Gyűlöletbeszédet mondott a román elnök Erdélyről, mégsem uszított

Gyűlöletbeszédet mondott a román elnök Erdélyről, mégsem uszított

Klaus Johannis, Románia elnöke (Fotó: Elnöki Hivatal, Románia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt uszító jellegű Klaus Johannis román államfő magyarellenesnek tartott április 29-i televíziós beszéde a román legfelsőbb bíróság melletti ügyészség szerint – közölte az MTI.

Emlékezetes, a román elnök szokatlanul durva kirohanást intézett a baloldali PSD és a magyar kormány ellen egy élő Facebookos közvetítésben. A politikus először magyarul köszönt, majd románul azzal folytatta: „Hihetetlen, kedves románok, ami a román parlamentben történik. A PSD megsegítette az RMDSZ-t, hogy átmenjen a képviselőházban egy törvény, amely széleskörű autonómiát ad Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutott ez a párt, milyen megállapodásokat kötött a parlamentben. Amikor mi, a kormány és más hatóságok a koronavírus-járvánnyal küzdünk, a románok életéért harcolunk, a PSD titkos irodákban arról egyezkedik, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak.” Később azt a kérdést is feltette a PSD-nek:  „Vajon mi ígért nektek Orbán Viktor cserébe?”

A beszéd elhangzása után Románia elnökét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttéregyesületei, valamint a Székely Figyelő Alapítvány jelentette fel az ügyészségen. Az ügyészség azonban június 9-én ejtette az ügyet. A vádhatóság határozatát a G4Media.ro portál közölte hétfőn.

Az ügyészség elismerte, hogy Johannis beszéde gyűlöletbeszédnek tekinthető, úgy vélte azonban, hogy üzenete nem volt uszító jellegű.