Aláírta Áder János a veszélyhelyzet megszűnését

Aláírta Áder János a veszélyhelyzet megszűnését

Áder János köztársasági elnök (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vártnak megfelelően igen gyorsan aláírta Áder János köztársasági elnök a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt. Ezzel együtt szignózta azt a salátatörvényt is, amely gyakorlatilag újra biztosíthatja a rendeleti kormányzás lehetőségét.

Az országgyűlési képviselők egyhangúan, 192 igen szavazattal hagyták jóvá kedden a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által beterjesztett, a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot. A kétharmados jogszabályban az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet szüntesse meg. A különleges jogrend az államfői szignót követően szerdán éjfélkor véget érhet, ha addig megjelenik a jogszabály a Magyar Közlönyben is.

Ezt követően ugyancsak Gulyás Gergely javaslatára a parlament már kevésbé nagy egyetértésben, 135 igen, 54 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is. Ez alapján az országos tiszti főorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ilyen esetben pedig a kormány (...) a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.