HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kritizálja az...

Kritizálja az Alkotmánybíróság döntését a Társaság a Szabadságjogokért

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Sikerült elmennie az Alkotmánybíróságnak (AB) a valódi probléma mellett a rémhírterjesztés alkotmányjogi vizsgálatakor – írta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, amely az AB friss döntésére reagált.

Az Alkotmánybíróság szerint nem alaptörvény-ellenes a rémhírterjesztés szigorítása, mert az nem korlátozza aránytalanul a szólásszabadságot. Ezt azzal indokolták, hogy az új törvény csak azokat az állításokat fenyegeti büntetéssel, amelyről terjesztője tudta, hogy nem igaz, vagy maga ferdítette el az igazságot.

A TASZ szerint viszont azzal nem foglalkozott az Alkotmánybíróság, hogy a módosítás elrettentheti a polgárokat attól, hogy szabadon kifejezzék véleményüket. Habár azt megfogalmazták, hogy rémhírterjesztést csakis szándékosan lehet elkövetni, ez az értelmezés eddig sem akadályozta a rendőröket abban, hogy olyan eljárásokat indítsanak, amikor nem erről van szó – jegyezték meg.

Leszögezték: továbbra is azt gondolják, hogy a törvény homályos megfogalmazása, valamint az elmúlt hetek nagy port kavart eljárásai kiválóan alkalmasak arra, hogy elhallgattassák a kritikus véleményeket, súlyosan korlátozva ezáltal a közéleti viták szabadságát.

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés a koronavírus-járvány kezdetén fogadta el a büntető törvénykönyvnek (Btk.) azt a március 31-étől hatályos módosítását, amely szerint a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rémhírterjesztés különleges jogrend, így például járványhelyzet idején szigorúbb szankcióval sújtható.

Ezt támadták meg az Alkotmánybíróságon. A benyújtott panasz szerint ez a szabályozás szükségtelenül és aránytalanul, ötéves szabadságvesztéssel fenyegetve korlátozza a szólásszabadságot, továbbá kiszámíthatatlan és tág teret nyújt az önkényes jogalkalmazásnak, ezért alkotmányellenes, meg kell semmisíteni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek