HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Újságíróknak ...

Újságíróknak üzent Varga Judit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Többek között az újságíróktól, kiemelten a BBC riporterétől is bocsánatkérést vár Varga Judit azután, hogy az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek a rémhírterjesztéssel kapcsolatos szigorúbb szabályokat. Ez a döntés az, amiről a Társaság a Szabadságjogokért ugyanakkor azt írta, hogy nem a valódi problémát vizsgálták.

Szerdán napközben jelent meg a hír, hogy az Alkotmánybíróság (AB) szerint nem alaptörvény-ellenes a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új büntetőjogi szabályozás, amelyet az ellenzék sokat kritizált.

– Talán így már a BBC riportere is megérti… – ezzel kezdte esti Facebook bejegyzését Varga Judit. Az igazságügyi miniszter szerint a friss döntés után „újra alkalmuk nyílt volna a Magyarország elleni hazai- és nemzetközi rágalomhadjárat főszereplőinek (beleértve a média képviselőit is), hogy elnézést kérjenek”. Hiszen ők – mint fogalmazott – a járvány közepén azzal vádolták a magyar kormányt, hogy a védekezés sikerét elősegítő szigorítással a véleménynyilvánítást és a szabad sajtót kívánja korlátozni.

Emlékezetes, hogy néhány hete rémhírterjesztésre hivatkozva két embert is előállított a rendőrség: egy Szerencs közelében élő nyugdíjasnál, Kusinszki Andrásnál egy Facebook-bejegyzés miatt tartottak házkutatást, és lefoglalták a számítógépét is, majd egy napra rá hasonló okból rabosították Gyulán a helyi Kossuth Kör vezetőjét, Csóka-Szűcs Jánost. Az ügyészség végül mindkét ügyet leállította.

Kritizálja az Alkotmánybíróság döntését a Társaság a Szabadságjogokért

Az igazságügyi miniszter most azt is írta, hogy az általa megszólítottak „bocsánatot természetesen soha nem fognak kérni” és azt sem verik nagy dobra, hogy az Alkotmánybíróság hogyan döntött. Pedig a testület – fejtette ki – azt is kimondta, hogy az új törvény nem sérti a szólásszabadságot, ugyanis csak a közlések szűk körére vonatkozik, kritikus véleményekre nem. – A vádakról tehát megint igen gyorsan bebizonyosodott, hogy még igazságmorzsákat sem tartalmaznak – zárta sorait.

Az Alkotmánybíróság döntésére reagált egyébként a Társaság a Szabadságjogokért is azt bírálva, hogy a testület elment a valódi probléma mellett. Azzal ugyanis szerintük nem foglalkozott az Alkotmánybíróság, hogy a módosítás elrettentheti a polgárokat attól, hogy szabadon kifejezzék véleményüket. Habár azt megfogalmazták, hogy rémhírterjesztést csakis szándékosan lehet elkövetni, ez az értelmezés eddig sem akadályozta a rendőröket abban, hogy olyan eljárásokat indítsanak, amikor nem erről van szó – jegyezték meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek