Kinevezték az FT új elnökét – Bár tagadja az aláírást, szignója ott virít a Handót hozsannázó levélen

Kinevezték az FT új elnökét – Bár tagadja az aláírást, szignója ott virít a Handót hozsannázó levélen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnöke, Senyei György tegnap Tatár-Kis Pétert, a Fővárosi Törvényszék (FT) éppen egy éve még Handó által egyéves, határozott időre megbízott vezetőjét nevezte ki a Fővárosi Törvényszék (FT) elnökévé hat évre – olvasható a Népszava.hu cikkében.

Tatár-Kis Péter korábban az 50 fős Balassagyarmati Törvényszék ugyancsak egyéves, határozott időre megbízott elnöke volt – a helyi bírák nem támogatták elnöki pályázatát, Handó egy eredménytelen pályázat után bízta meg a törvényszék vezetésével. Ezután egy rövid ideig tartó OBH-s kitérő után tavaly nyáron került a mintegy 800 bírót alkalmazó FT elnöki posztjára. Jó kormányzati kapcsolatai vannak: szintén bíró feleségének testvére Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Tatár-Kis kinevezése várható volt, hiszen a fővárosi bírák véleménynyilvánító összbírói értekezlete június 8-án a Groupama Arénában 51,46 százalékban az ő pályázatát támogatta. Az FT-t 2012-18 között már vezető Fazekas Sándor pályázata 49,4 százalékot kapott. Senyei György a hétfői személyes meghallgatások után döntött Tatár-Kis mellett. Kinevezése kapcsán azonban maradtak kérdőjelek.

Ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt, az ominózus ülésen Tatár-Kis Péter tagadta, hogy aláírta volna azt a múlt év decemberében, észak-koreai stílusban íródott hálálkodó levelet, amelyet Senyei elődjének, Handó Tündének írt 24 bírósági vezető.  A lapunknak akkor nyilatkozó Szepesházi Péter ügyvéd, volt bíró elmondta, bár Tatár-Kis tagadta az aláírást, a levél megjelenése óta eltelt fél évben egyetlen egyszer sem tiltakozott a jogsértés ellen, vagyis hogy valaki odahamisította volna nevét és aláírását a levél aljára, vagy ha igen, akkor ez nem került nyilvánosságra. 

Ugyancsak tagadta, hogy fegyelmi vizsgálatot indított volna tavaly ősszel Vasvári Csaba bíró ellen egy egyedi ügyben, mert a bíró az Európai Unió Bíróságánál (EUB) előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. Ennek ellentmond, hogy a Vasvári ellen eljárást kezdeményező, 2019. október 25-én kelt levél megtalálható a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) honlapjának egyik bejegyzéséhez csatolt dokumentumban. Eszerint a legfőbb ügyész által kezdeményezett jogorvoslati eljárásra alapozta Tatár-Kis a fegyelmit, amit november 21-én kiegészített, majd másnap visszavont. Az ügyben ekkor sajtóközleményt is közzétett, amely szerint a fegyelmi eljárást nem a bíró által kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárás miatt indította.

Az ügy tisztázása érdekében a Népszava.hu június 9-én kérdésekkel fordult Tatár-Kis Péterhez, ám mostanáig érdemi választ nem kaptak. Válaszolt viszont az OBH. Ebből kiderül, hogy a testület elnöke a „stílusában, a használt patetikus kifejezések halmozásával az OBH vezetésének felfogásával össze nem egyeztethető” levéllel összefüggésben sem belső vizsgálatot, sem egyéb eljárást nem kezdeményezett. Ugyanakkor – írták – Senyei György „a levél keletkezési, illetve aláírási körülményeire vonatkozó tények megállapítása érdekében írásban megnyilatkoztatta az érintetteket”. A nyilatkozatokból kiderült, hogy „a levél célja annyi volt, hogy az érintettek elköszönjenek az OBH leköszönő elnökétől”. „Felhívásra dr. Tatár-Kis Péter (...) okirattal igazolta, hogy 2019. november 28-29. napjain külföldön tartózkodott, így a levelet nem írta alá. A beszerzett nyilatkozatokból nem volt megállapítható, hogy nevezett bárkit felhatalmazott volna arra, hogy helyette és nevében a levelet aláírja” – olvasható az OBH válaszában.

A Népszava.hu cikke szerint még a bűncselekmény gyanúja is felvetődik, hiszen Tatár-Kis az OBH válasza szerint sem írta alá a levelet, ugyanakkor nem is hatalmazott fel senkit az aláírásra, szignója mégis szerepel az iraton. Ez azonban a jelek szerint Tatár-Kist és az OBH-t sem zavarta. Az Országos Rendőr-főkapitányság a lap kérdésére ugyanis azt közölte: a 24 bírósági vezető levelével kapcsolatosan június 17-ig „a rendőrséghez bejelentés nem érkezett, feljelentést nem tettek”.