HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elhunyt Nyikita Hruscsov legidősebb fia

Szerző: | 2020. június 19., 12:52 | Belföld

Szergej Hruscsov egy 2009-es dokumentumfilmben (Forrós: WAC Charlotte/Vimeo)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Életének 85. évében elhunyt Nyikita Hruscsov egykori szovjet vezető legidősebb fia – jelentette pénteken orosz hírportálokra hivatkozva az MTI. Szergej Hruscsov az Egyesült Államokban halt meg előző napon, amiről egyik barátja tájékoztatta a Ria Novosztyi orosz hírügynökséget. Az RBK televízió Szergej Hruscsov unokájára hivatkozva adott hírt róla. A halál oka nem ismert, de egyes amerikai sajtóértesülések szerint koronavírus-fertőzésben halt meg.

Nyikita Hruscsovnak – aki 1953-tól 1964-ig volt a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkára – öt gyereke született, és Szergej volt közülük a legidősebb: 1935-ben látta meg a napvilágot Hruscsov harmadik feleségétől, Nyina Kuharcsuktól.

Szergej Hruscsov a moszkvai energiaipari egyetem elvégzése után mérnökként foglalkozott ballisztikus rakéták, robotrepülőgépek és űrhajók fejlesztésével, a műszaki tudományok doktora és nemzetközileg elismert tudós volt. Magas állami kitüntetéseket kapott, a Szocialista Munka Hőse címet viselte és Lenin-díjjal is kitüntették. Ezért keltett nagy visszhangot az, amikor 1991-ben az Egyesült Államokban telepedett le, ahol előzőleg a Brown Egyetem meghívására előadásokat tartott a hidegháborúról. Nyolc évre rá feleségével együtt megkapták az amerikai állampolgárságot.

Három évvel ezelőtt a sajtó felkapta egyik a nyilatkozatát, amelyben magyarázatot adott arra, hogy apja miért adta oda Ukrajnának a Szovjetunión belül Oroszországhoz tartozó Krímet. Mint mondta, ezt nem politikai, hanem gazdasági észszerűségek diktálták, és az állami tervhivatal (Goszplan) szorgalmazta, azzal az indoklással, hogy egy jogi személy neve alatt fusson az észak-krími csatornaberuházás.

Címkék: gyászhír, Nyikita Hruscsov, Szergej Hruscsov


HIRDETÉS
Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest