Feljelentést tett a Transparency International a kérdéses bírói aláírás ügyében

Feljelentést tett a Transparency International a kérdéses bírói aláírás ügyében

Az Országos Bírósági Hivatal épülete (Fotó: Birosag.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az Országos Rendőr-főkapitányság azt állította, nem érkezett feljelentés a Handó Tündének írt magasztaló levél kérdéses aláírásainak hitelességével kapcsolatosan, az Index birtokába került dokumentum szerint a Transparency International (TI) június 10-én feljelentést tett az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A portálnak nyilatkozó TI-szakértő szerint súlyos kérdéseket vet fel az ügy, amelyben Tatár-Kis a feltételezett visszaélés áldozata. 

A feljelentés előzménye, hogy – amint arról a Magyar Hang is beszámolt –  Tatár-Kis Péter a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletén tagadta, hogy aláírta volna azt a múlt év decemberében, észak-koreai stílusban íródott hálálkodó levelet, amelyet az Országos Bírósági Hivatalt jelenleg vezető Senyei György Barna elődjének, Handó Tündének írt 24 bírósági vezető. Az értekezleten Tatár-Kis a következőket mondta:

„Ezt a levelet Dr. Tatár-Kis Péter nem írta alá, sem a saját nevében, sem a Fővárosi Törvényszék bíráinak képviseletében. Tatár-Kis Péter ezen levél elkészülésének időpontjában egy európai uniós ülésen vett részt Stockholmban. Ezt a levelet nem látta, nem ismerte tartalmát.”

A hálálkodó levél a bírósági honlapról ugyan eltűnt, de egyéb forrásból még mindig megtalálható, és azon megtalálható Tatár-Kis neve, és fölötte egy aláírás.

Az Index információi szerint az aláírás kérdése Tatár-Kis meghallgatásán is előkerült, amikor Senyei, Tatár-Kis kinevezése előtt meghallgatta a jelöltet. Annál is érdekesebb a szituáció, mert sem Tatár-Kis, sem Senyei nem tett feljelentést az ügyben, pedig az Indexnek nyilatkozó TI-szakértő, Ligeti Miklós szerint, „amennyiben a Tatár-Kis Péter névaláírás nem a névtulajdonostól származik, úgy felmerül a Büntető Törvénykönyv vonatkozó pontjába ütköző, személyes adat jogosulatlan kezelésével elkövetett személyes adattal visszaélés vétség lehetősége.”

Ez annál is inkább furcsa, mert az Index kérdésére az OBH azt válaszolta, Tatár-Kis nem írta alá a levelet, ugyanakkor nem is hatalmazott fel senkit a nevében történt aláírásra, ennek ellenére az mégis szerepel a levél végén.