Szlávik János: Ha meglesz a vakcina, nem kell a teljes lakosságot átoltani

Szlávik János: Ha meglesz a vakcina, nem kell a teljes lakosságot átoltani

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (balra) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tünetek gyorsabb felismerésének, az azonnali tesztelésnek és a járványügyi szakemberek felkészültségének köszönhetően a koronavírus második hulláma már enyhébb lefolyású lehet, mint az első – mondta a Magyar Nemzet címen megjelenő napilapnak Szlávik János Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. A vakcina még kísérleti fázisban van, de nincs kizárva, hogy télen vagy kora tavasszal már több tízezres nagyságrendben tudják oltani az embereket itthon.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ahogy az influenza esetében, úgy a koronavírusnál sem kell a teljes lakosságot átoltani, elég a veszélyeztetett csoportokat, így az időseket, az egészségügyi dolgozókat és az immunhiányos betegeket, és az elegendő lenne. 

Az oltóanyagokkal kapcsolatos kutatások a második szakaszukban tartanak, amikor már nem néhány önkéntest, hanem nagyobb csoportokat oltanak be. Az utolsó szakasz, amikor járványsújtotta területeken tömegével oltják be az embereket. Ha itt sikeres az oltóanyag, akkor hatásosnak minősül. Ez nem csupán azt jelenti, hogy megvéd a betegségtől, hanem hogy enyhébb lefolyású lesz, és így óvja meg az emberek életét. 

A szakember arról is beszélt, hogy az ősszel várhatóan visszatérő járvány lefolyása enyhébb lesz, nem kell olyan szigorú intézkedésekre számítani, mint tavasszal, mert már tudják, mi a teendő, megvannak a védekezéshez szükséges eszközök, az emberek ismerik a betegség tüneteit, így könnyebb lesz kordában tartani a járványt, feltéve hogy nem mutálódik jelentősen a vírustörzs.