HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Újabb két, gi...

Újabb két, gigantikus szobrot rendelt a jegybank – A volt Postapalota épületét díszítik majd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A jelek szerint a jegybank lett a legnagyobb megrendelője a Szőke Gábor Miklós tulajdonában lévő Dante Birodalom Kft.-nek, hiszen újabb két gigantikus szobor szállításával bízta meg a céget azt követően, hogy néhány hete 667 millió forintért két, extra méretű szobrot rendelt a cégtől az egykori Magyar Telekom székház díszítésére – derül ki a G7 cikkéből. 

Az újabb megrendelés annyira speciális, hogy – akárcsak a korábbi eljárásban – a jegybank kérte a Közbeszerzési Hatóságtól a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás engedélyezését, mert más úgysem tudja elkészíteni a két hatalmas szobrot. Az elképzelés szerint az egyik, az Arany dinamikája címet viselő, 13 méter hosszú alkotás az épület bejáratához kerülne. Annak témája egy suhanó masina, amely a leírás szerint „levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva”. Az aranyrudak persze nem a jegybanki aranytartalékból származnak, hanem aranyszínűre festett acél elemekről van szó. 

667 milliót költ szobrokra Matolcsy jegybankja

A másik szobor egy sziklatalapzatból és az azon álló csodaszarvasból állna, hossza 7,2 méter, magassága pedig összesen 11 méter lenne, azaz mintegy négy emelet magasságú, és azt az épületen belül helyeznék el. 

Az egyelőre nem derült ki, mennyi lesz a grandiózus beszerzés teljes értéke, de a G7 szerint ismét százmilliós nagyságrendű összegről lehet szó. Nem panaszkodhat a művész, hiszen a 2014 és 2018 közötti öt évben összesen volt annyi bevétele, mint amennyit a jegybank fizet a korábban, a volt Magyar Telekom székházba rendelt két szobor elkészítése fejében. Ezt fejeli majd meg a most még ismeretlen összegű újabb megbízás.

A művész két legismertebb alkotása a Groupama Aréna előtti Fradi-sas és az Atlanta Falcons amerikaifutball-csapat stadionjánál felállított gigantikus sólyom.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,095lájkolóTetszik
3,824követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek