Veronai busztragédia: tizenkét évet kapott első fokon a magyar sofőr

Veronai busztragédia: tizenkét évet kapott első fokon a magyar sofőr

Verona, 2017. január 21. Az előző napon este történt buszbaleset helyszíne az A4-es autópályán az észak-olaszországi Veronánál 2017. január 21-én. A város közelében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. MTI Fotó: Varga György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ítéletet hozott a veronai bíróság a 17 ember (köztük 11 gyermek) életét követelő buszbaleset ügyében: V. J. tizenkét év börtön kapott, ami a maximálisan kiszabható büntetés – számolt be a tragédiában érintett hozzátartozók által kezelt Facebook-oldal, a Verona Angyalai. A tragédia 2017. január 21-én történt, és V. J. azt a magyar diákokat szállító buszt vezette, amely egy oszlopnak csapódott és kigyulladt a Veronához közeli autópályán. V. J.-t azzal vádolták, hogy „nem megfelelően” vezette a buszt – azt, hogy mi vezetett ehhez, nem tudni –, és ebben bűnösnek találták.

A Facebook-oldal tanúsága szerint az ítélethirdetés 12 óra 30-kor kezdődött. Az ügyész eredetileg ugyan 18 év szabadságvesztést indítványozott, és kérte, hogy a férfit örökre tiltsák el a járműveztetéstől, de mivel V. János rövidített eljárást kért, a bíróságnak ezért csökkentenie kellett a büntetés mértékét. Az ítélet nem jogerős, mivel a férfi ügyvédei fellebbeztek ellene, a per pedig egészen harmadfokig folytatható Olaszországban.

A többi vádlott, vagyis a négy olasz autópályamérnök pere külön indul el, sajtóhírek szerint még idén decemberben. Úgy tudni, védőik hivatkozni fognak a magyar busz műszaki állapotára, amely hozzájárulhatott a baleset súlyosságához.  

Szendrei Endre, akinek unokahúga veszítette életét a balesetben a Blikknek azt mondta: „Elégedettek vagyunk azzal, hogy a bíróság átérezte a tragédia súlyát és nem hagyta futni a felelőst.”

A három és fél évvel ezelőtti tragédia előzménye, hogy Franciaországból egy hét síelés után 2017. január 20-án késő délután indult hazafelé a Pizolit Kft. Setra típusú autóbusza két sofőrrel és ötvennégy további utassal. V. János ült először volán mögé, pár óra vezetés után adta át helyét kollégájának, majd egy hosszabb pihenőt követően ismét V. János következett; a csere után másfél órával történt a baleset. V. Jánost korábban súlyos alvászavarral kezelték. 

Az A4 autópályán Verona mellett a körülbelül száz km/h-ás sebességgel haladó busz üzemanyagtartályaiban 380 liter gázolajjal a szalagkorlátnak sodródott, majd jobb oldalával fékezés nélkül egy az autópálya fölött átívelő felüljáró tartópillérjének ütközött és kigyulladt.

Szendrei Endre az Index-nek elmondta, az ítélet fényében Magyarországon büntetőfeljelentést tesznek a sofőr munkáltatója, a Pizolit Kft. ellen, és azt is szeretnék elérni, hogy V. János Magyarországon se vezethessen, a mostani ítélet szerint ugyanis csak Olaszországban nem ülhet volán mögé.

A hozzátartozók korábban nyilvánosságra hozták ugyanis azt a baleseti jegyzőkönyvet, mely szerint a magyar diákokat szállító buszt 2003-ban 53 üléssel helyezték forgalomba, később viszont pótüléseket szereltek be a járműbe, így azon 58 személy is elfért. Nem ez volt az egyetlen engedély nélküli átalakítás a buszon. A műszaki szakértői véleményben is szerepel, hogy a buszba pótüzemanyagtartályt szereltek be, noha a buszüzemeltető erre nem volt jogosult.

Mint lapunk is megírta, a cég ugyan tagadta, de egy szerelő azt vallotta, már régóta folyt a pót-üzemanyagtartályok beépítése. A vizsgálat kimutatta, hogy a szerelésnél több alkatrész is alkalmatlan volt, az illegális tartályt csupán egy egyszerű gurtnival rögzítették.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a baleset után több helyszínen, így a Pizolit Kft. kiskunfélegyházi telephelyén is házkutatást tartott, ahol három másik buszban is engedély nélkül beszerelt póttartályokat találtak, de előkerültek olyan üzemanyagtartályok is, melyeket az ellenőrzés miatt szerelhettek ki a járművekből. A magyar rendőrség mindezek ellenére tavaly nyáron bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a buszt fenntartó társasággal szemben, helyette szabálysértési eljárást kezdeményeztek. 

Az Origo közben arról számolt be, hogy a szabadlábon védekező férfiért a magyar rendőrök akár el is indulhatnak, hogy börtönbe vigyék, az olasz jog ugyanis lehetőséget ad a büntetés megkezdésére első fokú ítélet esetén is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.