Kitették az Index főszerkesztőjét az igazgatóságból

Kitették az Index főszerkesztőjét az igazgatóságból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délelőtt rendkívüli állománygyűlést tartottak az Index.hu óbudai szerkesztőségében. A 444. hu cikke szerint a céget tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László itt tájékoztatta az újságírókat az elmúlt napok eseményei nyomán kialakult helyzetről. Bodolain és a szerkesztőség tagjain kívül még Pusztay András vezérigazgató volt jelen. 

Az ülésre azután került sor, hogy a szerkesztőség egységesen tiltakozott a cég igazgatósága elé került javaslat miatt, ami átalakította volna a lap működését, és lényegében külső cégekbe szervezte volna ki a rovatokat. 

A javaslatot Gerényi Gábor vitte be az igazgatóság elé, az Index pénzügyeit a háttérből irányító Vaszily Miklós javaslatára. Gerényi Gábor régi motoros az internetes lappiacon, jelenleg az azonnali.hu társtulajdonosa, aki részt vett az Index alapításának folyamatában, de nyolc éve nincs köze az újsághoz. 

A rendkívüli állománygyűlésen Bodolai csillapítani próbálta a feszültségeket, és közölte, hogy Gerényi tervét nem tárgyalja végül az igazgatóság, és a továbbiakban már nem vesz részt  tanácsadóként az igazgatóság ülésein.

Bodolai bejelentette azt is, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszünteti, mert belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé. A főszerkesztői posztról nem mentette fel.

A cikk szerint az Index jelenlegi működésében kódolva volt, hogy előbb-utóbb feszültség keletkezik. Az Indexet működtető Index Zrt., benne az újságírókkal, egy alapítvány, a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában áll. Ezt vezeti Bodolai László kuratóriumi elnökként. De a cég szerződéseit és hirdetéseit az Indamedia-csoport kezeli, azaz pénzügyileg a lap ki van szolgáltatva egy tőle papíron független vállalatnak. Ennek élén áll a hatalom embere, Vaszily Miklós, akit a cikk a NER elsőszámú média intézőjének nevez.

A szerkesztőségben van, aki Bodolait hibáztatja, amiért engedte idáig eszkalálódni az ügyet – azzal együtt, hogy a megkérdezettek közül senki nem kételkedik, hogy politikai szándékok állnak a háttérben. Egy érintett szerint Bodolai rosszul mérte fel a pozícióját, és azt gondolta: képes akár éveken keresztül egyensúlyozni a hatalom megbízottjai és a szerkesztőség között úgy, hogy mindenki megbékéljen a helyzettel. Bodolai azt mondta, nem tudja, mi motiválta ebben a helyzetben Gerényit, és idővel maga is érzékelte, hogy amit a tanácsadó képvisel, az a szerkesztőség számára elfogadhatatlan lesz. Ezzel alighanem megkésett.

A kérdés most az, hogy Dull helyzete tartható lesz a bizalmi válság és az igazgatósági tagság megszüntetése után, hogy milyen formában változik az igazgatóság összetétele, és hogy ez az új felállás mennyiben tudja majd biztosítani a szerkesztőség eddigi működésének feltételeit.