Így próbálta a hatalom befolyásolni az Indexet

Így próbálta a hatalom befolyásolni az Indexet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly is több százmilliós nyeresége volt az IndaMediának, míg az Index.hu Zrt. 40 millióval zárt, utóbbit ki is vették osztalékként – hívta fel rá a figyelmet az egykori főszerkesztő, Uj Péter a Partizán műsorában hétfő este. Szerinte tehát nem igaz, hogy a cégcsoportban ne lettek volna tartalékok, és ne lehetne a helyzetet menedzselni a koronavírus-járvány ellenére.

Mindez azért is érdekes, mert a gazdasági helyzetre hivatkozva próbálják átszervezni a híroldalt, aminek nyomán felmerült, hogy külsős cégekbe szervezzék ki az egyes rovatokat. Erről a tervről, amit a tanácsadóként feltűnő Gerényi Gábor vetett fel, vasárnap számolt be a 24.hu, hogy aztán az Index is jelezze, veszélybe került a függetlensége. A portál mögött álló alapítványt képviselő Bodolai László szerint viszont félretájékoztatás történt, és a tervet azóta elvetették. Nem véletlen mindenesetre az aggodalom az Index helyzete miatt, miután az IndaMedia csoport új társtulajdonosa idén a korábban az Origónál, a TV2-nél és az EchoTV-nél jeleskedő Vaszily Miklós lett. Gerényi jelenleg az Azonnali tulajdonosa, korábban viszont a Mandiner ügyvezetője volt egész addig, amíg azt el nem adták a kormányközeli Tombor András üzletembernek.

Az Azonnali főszerkesztője, Bakó Bea egyébként kedd reggel véleménycikkben reagált az elmúlt napokra. Mint írta, ők maradnak függetlenek, és ezt kívánják az Indexnek is, aminek szerkesztőségével szolidárisak. „Ugyanannyira felesleges rajtam vagy a kollégáimon számon kérni azt, hogy Gerényi Gábor más cégeknek miről ad tanácsot, mint azt, hogy mit írt az LMP a legutóbbi sajtóközleményében” – tette hozzá, utóbbival utalva a másik tulajdonos, Ungár Péter személyére.

Uj Péter 2000-től 2011-ig volt az Index főszerkesztője, azóta pedig az egykori indexes kollégákkal elindított 444-et vezeti. Most ismét beszélt arról, mi vezetett az akkori távozásához.

A főszerkesztő elmondta azt is, az akkor Index-vezérigazgatóként működő Vaszily 2009-ben levezette neki: Spéder Zoltán nem fogja tudni tartani a híroldalt Orbánékkal szemben. Valamilyen módon azt át kell majd adnia Simicska Lajosnak. – Mint kiderült, ezt is hét évig titkolták – tette hozzá Uj Péter. Akkor még a Fidesz mögött álló erős ember volt Simicska, később viszont összeveszett Orbánnal, ami miatt 2017-ben már nem az akkori hatalom számára szerezte meg az oldalt. Létrehoztak inkább egy alapítványt, amit Uj elmondása szerint igyekeztek Orbán-álló konstrukcióként bemutatni, de „ennél jóval nagyobb szervezetek, intézmények sem tudtak ellenállni a NER nyomulásának.”

Uj Péter beszélt arról, milyen nyomás érte 2009-től főszerkesztőként őt. A kétharmados kormányváltás után rögtön beleszálltak egy gazdasági újságíróba, Baksa Rolandba, mindezt egy Orbán pofonért utazott Brüsszelbe című cikk miatt. De Tóta W. Árpád publicistával is bajuk volt a fideszeseknek. Direkt módon az Index-tulajdonosát nyomasztották, Spéder pedig őt, mondta Uj Péter. Követelték egy idő után, hogy rúgja ki Baksát, amire ő nem volt hajlandó, mire rászálltak külön Baksára és Tóta W.-re is, ők pedig aztán távoztak. Uj elmondása szerint ekkor jutott arra, hogy ha az akarata ellenére el tudják üldözni a munkatársait, akkor morálisan ő megszűnt főszerkesztő lenni. Hozzátette, Szabó Zoltán kirúgását is el akarták érni, ő viszont azóta is az Indexnél dolgozik.

A Partizánban megszólalt a Mérték Médiaelemző Műhelytől Polyák Gábor is, aki szerint Bodolai László azt gondolhatja, tud egyensúlyozni a hatalmi emberek és a szerkesztőség között. – Mindenki azt gondolja, hogy majd megoldja ezt a megoldhatatlan helyzetet. Nem nagyon jut neki más szerep, mint a hősi halotté, és ez nagyon hálátlan – vélekedett Polyák. Uj hozzátette, Bodolai mindig egy furcsa, lebegő figura volt a szerkesztőség körül, túl persze a jogászi feladatain. Szerinte jó kérdés, miért ő lett az, aki az alapítványban a kuratórium élére került. Furcsa helyzetnek látta Dudás Gergely főszerkesztő távozását is: Dudás előbb deklarálta a függetlenségét, aztán oligarchák mocskos mancsáról írt, végül lemondott.

Uj Péter szerint mindenki a status quo fenntartásában érdekelt, ezért Bodolai az utolsó pillanatig megpróbálja majd fenntartani a látszatot, hogy minden rendben van. Mindezt annak ellenére, hogy hétfőn kitették az igazgatóságból Dull Szabolcs főszerkesztőt, őt vádolva az igazgatósági megbeszélésen történtek kiszivárogtatásával. A 444 egyébként azt is írta, Pusztay András vezérigazgató pozíciója is kérdéses, és Pusztaynak nehezére esne teljesítenie az igazgatóság múlt heti döntését.

Uj Péter sem látja értelmét annak a tervnek, hogy különböző cégekbe szerveznék ki az egyes rovatokat. Mint mondta, a Fidesz előszeretettel él ezzel a módszerrel, külföldi példákra hivatkozik, „a burundi médiatörvényben is van ilyen, ez nemzetközi gyakorlat”, viszont senkiben fel nem merült, hogy az ötlet mögött szakmai érvek állnának.

A főszerkesztő szerint tíz éve tartó végjáték ez az Index körül, és simán el tudja azt is képzelni, hogy ugyanígy megy majd tovább minden.

Ezzel kapcsolatban a Klubrádiónak úgy nyilatkozott, lehet, hogy a kormány rácsukja az ajtót a portálra, ahogy a Népszabadságnál is tették, de az ő tippje nem ez, hanem az, hogy az elmúlt tíz év eseményeit folytatva egyre jobban szorítják fojtófogásban a portált.