Jövő júliusig lesz Ignatieff a CEU rektora

Jövő júliusig lesz Ignatieff a CEU rektora

Michael Ignatieff, a CEU (Central-European University) elnök-rektora (b3) beszél az egyetem jövőjéről tartott sajtótájékoztatón az intézmény V. kerületi Nádor utcai épületében 2018. december 3-án. Balról Chikán Attila, a CEU kuratóriumának tagja (b), Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes (b2), jobbról Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes (j2) és Liviu Matei rektorhelyettes (j) (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő júliusban lejár Michael Ignatieff ötéves rektori megbízatása, és nem indul majd újra a pozícióért. A korábbi liberális politikus kedden tájékoztatta az egyetemet döntéséről. Professzorként viszont marad, Soros György tulajdonos ugyanis finanszírozza a tanári megbízatását.

Ignatieff 2016 májusában lett a CEU vezetője, nem sokkal később pedig már kormányzati össztűzzel találta magát szemben. Az oktatási intézményt aztán egy törvénnyel, a lex CEU-val el is lehetetlenítették, kénytelen volt Bécsben campust nyitni, bár nem hagyta el teljes egészében Budapestet. Az oktatási tevékenység viszont már Ausztriában folyik.

A történész-író Torontóban született, nagyapja viszont még orosz oktatási miniszter volt. Három évig, 2008 és 2011 között vezette a Kanadai Liberális Pártot és a parlamenti ellenzéket. Politikai karrierjének aztán 2011-ben búcsút intett, és a torontói egyetemen tanított tovább. A budapesti Közép-európai Egyetem rektorságáért 2016-ban a Harvardot hagyta hátra.