Kunetz Zsombor: „Ebbe mindannyian beledöglünk előbb-utóbb”

Kunetz Zsombor: „Ebbe mindannyian beledöglünk előbb-utóbb”

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki kell húzni az egészségügyet a politika színteréről – ezt hangsúlyozta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az ATV reggeli műsorában. A szakember szerint korábban az ágazatban tervezett nagyon sok reformkísérlet abba bukott bele, hogy valamelyik párt politikai kérdést csinált az egészségügyből. – Ebbe mindannyian beledöglünk előbb-utóbb, ha ez így megy – fogalmazott.

Kunetz Zsombor szerint éppen ezért lett volna szükség egy pártokon átívelő, hosszútávú egészségügyi koncepcióra, amelyet minden politikai párt el tud fogadni. Korábban Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara vezetője kezdett bele egy ilyenbe.

A szakember arról is beszélt, hogy a vírushelyzet lehetőséget is hozott volna a szektorba, alkalom nyílhatott volna bizonyos átszervezésekre. Itt azt említette, hogy bizonyos orvosi kompetenciába tartozó feladatokat delegálni lehetne például ápolóknak, diplomás ápolóknak, ezzel is csökkenhetne a az orvososokra háruló terhelés.

Szóba került a beszélgetés közben a várólisták helyzete is, Kunetz Zsombor teljesen természetesnek nevezte, hogy három hónap leállás után, amikor a betegek nem akartak és nem is tudtak volna nem sürgős beavatkozásokat elvégeztetni, a várólisták hossza megnő. Szavai szerint az a kérdés, hogy ezt mennyire gyorsan tudja ez a „haldokló” rendszer ledolgozni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a napokban azt közölte, hogy június 17-én, a veszélyhelyzet megszűnésével a várakozók szám az előjegyzettekkel együtt 28,460 fő volt. Azt írták, hogy mintegy három hónapos kiesés a tervezett műtétek körében maximum három hónap többlet várakozási időt okozhat. A többlet műtéti idők, kapacitások biztosításával azonban a szolgáltatók várhatóan ezt az elmaradást ennél rövidebb időn belül bepótolják.