TASZ: Önkényeskedő polgármestereknek adtak teret a kormányhivatalok

TASZ: Önkényeskedő polgármestereknek adtak teret a kormányhivatalok

Katonai rendészek járőröznek a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én a koronavírus-járvány miatt. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ellenőrizték megfelelően a kormányhivatalok, hogy a településvezetők visszaéltek-e a veszélyhelyzet adta felhatalmazással – állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet ugyanis több ügyben segített az önkormányzati képviselőknek, hogy panaszt tehessenek a polgármesterek által egy személyben meghozott, jogszerűtlen döntések ellen, de lesújtók a tapasztalataik.

Emlékeztetnek arra, hogy a járványveszély kezdetén a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára levélben tájékoztatta a polgármestereket és a jegyzőket arról, hogyan kell eljárni, ha a polgármester a képviselő-testület nélkül, egyedül hoz döntéseket. Azt írják, hogy a levél fontos és jó intézkedés volt annak érdekében, hogy a rendkívüli jogrendben is jogszerű döntések szülessenek. A jogszerűséget a megyei és fővárosi kormányhivataloknak kellett volna ellenőrizni és betartatni, de a TASZ szerint nem vették túl komolyan a feladatot.

Már három magyar városban szűnt meg az önkormányzati demokrácia | Magyar Hang

A szervet három önkormányzati képviselőnek nyújtott ilyen ügyben jogsegélyt. Akadt képviselő, aki szerint a polgármester a helyi médiát igyekezett legyalulni vagy az ellenzéki képviselőket ellehetetleníteni, esetleg a nemzetiségekkel foglalkozó bizottságot megszüntetni. Vagyis voltak településvezetők, akik politikai leszámolásra használták a rendkívüli jogrendet. Más polgármester a veszélyhelyzet végének kihirdetésekor előre hozta a testületi ülést, hogy még egy személyben hozhasson meg döntéseket vita nélkül.

A TASZ által előkészített, az illetékes kormányhivatalhoz benyújtott beadványok nagyrészt kormánypárti polgármesterek ellen irányultak, de volt egy olyan ügy is, ahol nem ez volt a helyzet.

„A tapasztalatunk lesújtó: a kormányhivatalok minden esetben érdemi vizsgálat nélkül utasították el a panaszt. A legtöbb esetben az volt az érvelésük lényege, hogy nagyjából minden kapcsolódik a járvány kezeléséhez, ha a járvány szót említik az indoklásban. Értsd: szükséges a helyi médiát a polgármester közvetlen irányítása alá vonni, mert ott tájékoztatják a polgárokat a járvánnyal kapcsolatban” – írták.

A kormányhivatal szerint szabályosan járt el a kanizsai fideszes polgármester | Magyar Hang

A szervezet szerint ezek olyan általános, formális indokolások, amelyek nem támasztják alá a szükségességet. Hozzátették, az csak egy dolog, hogy néhány polgármester visszaélt a helyzetével, de az igazi probléma az, hogy a törvényesség ellenőrzésére hivatott kormányhivatal nem töltötte be az ellenőrző szerepét.