HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Aggasztó az E...

Aggasztó az ENSZ szerint a menekülteket érintő új magyar szabályozás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Vonja vissza a magyar kormány azt a szabályozást, amelynek értelmében a menedékkérők ezután már csak az országhatáron kívül, nagykövetségeken adhatják be kérelmüket – ezt követeli az ENSZ menekültügyi szervezete. A kormány érvelése szerint azért választották ezt a megoldást, mert a tranzitzónákat be kellett zárni.

Szűk két hete fogadta el az Országgyűlés kormánypárti többsége azt a jogszabályt, amely – többek között – új eljárásrendet alakít ki a menedékkérők számára. Az eddigi rendszer az volt, hogy a magyar határhoz érkezők a tranzitzónákba kerültek – számos kritika övezte az ottani állapotokat –, ott kellett megvárniuk, míg kérelmüket a hatóságok elbírálják. Az Európai Bíróság ugyanakkor jogellenesnek ítélte azt, hogy az oda bekerülő emberek lényegében őrizetben vannak, hiszen nem hagyhatják el.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Az Európai Bíróság szerint jogellenes a menedékkérők röszkei őrizete

A kormány ezért felszámolta a tranzitzónákat és egy jogszabály új szabályokat hozott: aki Magyarországra be kíván jutni, az a menekültügyi kérelmet a külképviseleten nyújthatja be.

– Ez a jogszabály még jobban ellehetetleníti mindazoknak a hozzáférését Magyarország területéhez és a menekültügyi eljáráshoz, akik háborúk és üldöztetés elől menekülnek, pedig az már azt megelőzően is súlyosan korlátozva volt – közölte hétfőn este az UNHCR, vagyis az ENSZ menekültügyi szervezete. Ez az eljárás szerintük veszélyeztetheti a menedékkérőket, visszakényszeríthetik őket abba az országba, ahonnan az életveszély elől elmenekültek, vagy más módon sérülhetnek a jogaik.

HIRDETÉS

A szervezet szerint mindez az 1951-es Menekültügyi Egyezmény, illetve számos más olyan nemzetközi és regionális jogi egyezmény megsértését jelentené, amelyeknek Magyarország az aláírója.

Azzal érvelnek, hogy amikor egy állam a határán kézhez kap egy menedékkérelmet, a nemzetközi és az európai uniós jog alapján köteles legalább ideiglenesen beengedni az ország területére az illetőt, arra az időre, amíg a menedékkérelmét kivizsgálják. Ha nem teszi, azzal mind a menedékkérelemhez való jogot, mind a visszakényszerítés tilalmának alapelvét semmibe veszi.

– Ezek az alapvető aggodalmak alapján felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy mielőbb kezdeményezze a szóban forgó jogszabály visszavonását, és vizsgálja felül a menekültügyi rendszerét, annak érdekében, hogy azt összhangba hozza a nemzetközi menekült- és emberi jogi jogszabályokkal, valamint az európai uniós joggal – közölte Gilian Triggs, az UNHCR-nek a menekültek védelméért felelős helyettes főbiztosa.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek