HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elítélték a v...

Elítélték a volt francia kormányfőt sikkasztás miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A francia bíróság bűnösnek találta fiktív foglalkoztatás vádjában a volt jobbközép kormányfőt, Francois Fillont – jelentette a francia sajtó és a brit közszolgálati BBC is. A törvényszék ítéletet is hirdetett: a beszámoló szerint Fillon öt évet kapott, amiből hármat felfüggesztettek, míg walesi felesége, Penelope három év felfüggesztett börtönre ítélték. A bírósági ítélet szerint a párnak fejenként 375 ezer euró kártérítést is kell fizetnie. A France24 hírtelevízió szerint a volt kormányfőt 10 évre eltiltották a közügyektől, és nem viselhet semmilyen közhivatalt ez idő alatt. Fillon a legmagasabb rangban szolgált politikus, akit valaha bírósági ítélettel sújtottak 1958 óta.

A vádak szerint a volt miniszterelnök úgy alkalmazta feleségét és fizettek ki neki mintegy 831 ezer eurónyi közpénzt, hogy nem állt munkavégzés mögötte. A botrányt még a Le Canard Enchaîné nevű szatirikus lap tárta fel 2017-ben. E szerint Penelope Fillon úgy dolgozott a férjének parlamenti titkárként az 1990-es és 2000-es években összesen hat évig, hogy valójában semmit sem csinált, csak a pénzt vette fel érte. Az ítélet szerint ezért a párnak a francia nemzetgyűlés számára ugyancsak 401 ezer eurónyi büntetést kell megfizetniük.

Az ügy kirobbanásáért nagy árat kellett fizetnie a Nicolas Sarkozy jobbközép államfő alatt, 2007 és 2012 között a miniszterelnöki posztot betöltő Fillonnak, ugyanis ezen úsztak el a 2017-es elnökválasztási esélyei – amelyet egyébként végül a jelenlegi államfő, Emmanuel Macron nyert meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek