Beadták az új paksi blokkok engedélykérelmét

Beadták az új paksi blokkok engedélykérelmét

Atomerőmű Pakson (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden beadta a két új atomerőműblokk építésének engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Paks II. Zrt. Ezt Süli János, nukleáris kapacitáspótlásért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be Pakson, a térség polgármestereinek tartott fórumon.

A miniszter szerint a dokumentum azt hivatott igazolni, hogy a tervezett beruházás minden szempontból megfelel a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. A dokumentáció csaknem háromszázezer oldalt tesz ki. 

Az Európai Bizottság döntése alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, így ez lesz a következő lépés. Süli elmondása szerint ez utóbbi bírálatra három hónapja van az OAH-nak, így az engedélyek birtokában akár 2021 elején megkezdődhetnek a létesítést megelőző területelőkészítő földmunkák.

A létesítési engedélykérelem elbírálására 12+3 hónapja lesz az OAH-nak, az építkezés tehát leghamarabb jövő szeptember végén indulhat el. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen (NAÜ, IAEA) keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. Az új blokkok végleges üzembe helyezését 2029–30-ra tervezik.

Pakson két, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200-as 3+ generációs blokk épül, a meglévő egységektől északra. 

Süli János kitért arra is, hogy már most folyamatos a munka a felvonulási területen: elkészült a transzformátorállomás, szerkezetkész a megrendelő és a fővállalkozó számára készülő két irodaház, illetve az üzemi konyha és étkező. Hamarosan kezdődik az Erőmű-beruházási Központ kivitelezése is az új blokkok helyszínének közvetlen szomszédságában. Mindemellett jól halad az a terület-előkészítési munka, amelynek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcég számára.