HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Beadták az új...

Beadták az új paksi blokkok engedélykérelmét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Kedden beadta a két új atomerőműblokk építésének engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Paks II. Zrt. Ezt Süli János, nukleáris kapacitáspótlásért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be Pakson, a térség polgármestereinek tartott fórumon.

A miniszter szerint a dokumentum azt hivatott igazolni, hogy a tervezett beruházás minden szempontból megfelel a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. A dokumentáció csaknem háromszázezer oldalt tesz ki. 

Süli János: Nem csúszik a paksi bővítés a járvány miatt

Az Európai Bizottság döntése alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, így ez lesz a következő lépés. Süli elmondása szerint ez utóbbi bírálatra három hónapja van az OAH-nak, így az engedélyek birtokában akár 2021 elején megkezdődhetnek a létesítést megelőző területelőkészítő földmunkák.

A létesítési engedélykérelem elbírálására 12+3 hónapja lesz az OAH-nak, az építkezés tehát leghamarabb jövő szeptember végén indulhat el. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. Az új blokkok végleges üzembe helyezését 2029–30-ra tervezik.

Pakson két, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200-as 3+ generációs blokk épül, a meglévő egységektől északra. 

Süli János kitért arra is, hogy már most folyamatos a munka a felvonulási területen: elkészült a transzformátorállomás, szerkezetkész a megrendelő és a fővállalkozó számára készülő két irodaház, illetve az üzemi konyha és étkező. Hamarosan kezdődik az Erőmű-beruházási Központ kivitelezése is az új blokkok helyszínének közvetlen szomszédságában. Mindemellett jól halad az a terület-előkészítési munka, amelynek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcég számára.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,985lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 99. – Épp szembeköpi magát a NER

Dévényi István ezúttal Lánczi Richárddal, az N1TV főszerkesztőjével és Tompos Ádámmal, a Magyar Hang riporterével beszélget.