HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor:...

Orbán Viktor: Magyarország nem tesz eleget az EU kérésének, csak Szerbia felé nyitja meg a határait

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nagy baj még nincs, a második hullám nem indult el, de az Európai Unió tett egy javaslatot, hogy nyissuk meg a határainkat 14 nem európai ország előtt, és ennek megvitatása céljából jöttünk össze – indokolta meg Orbán Viktor csütörtök reggel az operatív törzs újabb ülését.

A Facebookon közzétett videójában a miniszterelnök elmondta, hogy a Magyarországon átutazók számára visszaállítják a „kötelező korridor-használatot”, vagyis lesz egy „humanitárius korridor úgy, mint a válság tetőpontjának időszakában volt”. Ezt mindenkinek használnia kell, aki átmegy Magyarországon, nem hagyhatja el az útvonalat, a határellenőrzéseket pedig továbbra is szigorúan megtartják – tette hozzá Orbán Viktor.

– Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat, Szerbia kivételével, nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével – fogalmazott a miniszterelnök.

A tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsa június végén arról döntött, hogy július 1-vel 15 ország felé megnyitja az EU a határait. Ezek Algéria, Ausztrália, Dél-Korea, Georgia (Grúzia), Japán, Kanada, Marokkó, Montenegró, Ruanda, Szerbia, Thaiföld, Tunézia, Új-Zéland, Uruguay. Kína esetében pedig akkor nyitnak a határok, az ázsiai ország is hasonló gesztust tesz.

Magyarország Orbán Viktor bejelentése alapján nem tesz eleget az EU kérésének, a magyar emberek egészségére hivatkozva. Ez azért tűnhet különös indoklásnak, mert a felsorolt országok közül messze nem Szerbiában a legkedvezőbb a járványhelyzet. Természetesen a déli szomszédunk felé történő határnyitás inkább politikai gesztus, amellyel folytatódhat tovább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése, nem feledkezhetünk el azonban arról, hogy a Balkánon újra felerősödött a járvány.

Az EU által felsorolt 14 (+1) országot figyelembe véve arányaiban Szerbiában regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet az elmúlt napokban. Amíg Új-Zélandon egy hét alatt 14 új beteget találtak – és közülük szinte mindenki beutazó volt –, Thaiföldön és Georgiában 17-et, Uruguayban 36-ot, de még Kanadában is összesen alig 400-at, addig Szerbiában ez a szám 1600 fölött van. Összesen közel 15 ezer kapta el eddig a betegséget, és a járvány felgyorsulása miatt az országban újra korlátozásokat vezettek be, az éjszakai szórakozóhelyeket bezárják, és várhatóan a vendéglátóhelyek működését is korlátozzák.

Közben a járvánnyal kapcsolatban létrehozott kormányzati honlap csütörtöki tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában elhunyt egy újabb idős beteg, míg kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon. E szerint eddig összesen 587-en vesztették életüket a betegségben Magyarországon. A kormányzati portál beszámolója szerint aktív fertőzöttek száma 858, míg 1201-en vannak hatósági házi karanténban.

HIRDETÉS
Egyre nagyobb a baj Amerikában, 52 ezren fertőződtek meg egy nap alatt

Ahogy eddig is miden nap, a honlap ezúttal is emlékeztet rá, hogy ugyan megszűnt a veszélyhelyzet, járványügyi készültség lépett életbe, így néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk, sál vagy kendő viselése továbbra is kötelező az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Mint megjegyzik, a parlament pénteken dönt a jövő évi költségvetésről, amely biztosítja a járvány elleni további egészségügyi és gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges pénzügyi alapokat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,534lájkolóTetszik
3,761követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek