A szlovének a legbátrabbak, de ők is szigorítanak

A szlovének a legbátrabbak, de ők is szigorítanak

Borut Pahor szlovén köztársasági elnök a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet (STO) által a Várkert Bazárban megtartott rendezvényen, 2020. július 2-án (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovének a legbátrabbak – a koronavírus-járvány után az első komolyabb turisztikai-promóciós rendezvényt ők szervezték Budapesten, és hogy mennyire fontosnak tartják a magyar beutazó turistákat, jól jelzi, hogy még a hivatalos látogatáson országunkban tartózkodó köztársasági elnök, Borut Pahor is részt vett a csütörtöki eseményen. A Szlovén Idegenforgalmi Szervezet (STO) által a Várkert Bazárban megtartott rendezvényén végig ott ült az első sorban, de nem szólalt fel. Gondoljuk el ezt a helyzetet fordítva: van olyan magyar közjogi méltóság, aki önként háttérben maradna egy Magyarország népszerűsítéséről szóló nemzetközi rendezvényen, ahol sok a kamera?

A Szlovéniába látogató külföldiek között egyébként a leggyorsabban a magyarok száma növekszik: tavaly 190 944 magyar látogatott a szomszédba, és közel félmillió vendégéjszakát töltöttünk el náluk. Ez 2018-hoz képest 5,6 százalékos növekedést jelent – a magyarok a hegyvidéki aktív pihenés mellett érdeklődtek a kultúra, a városok és a gasztronómia iránt is. Úgy tűnik, a járványhelyzet miatt felértékelődik az ország: júniusban jóval többen nézték meg tőlünk a slovenia.info oldalt, mint tavaly. Igaznak bizonyulhat a vélekedés, hogy a járványhelyzet miatt a turisták legfeljebb a szomszéd országba hajlandóak elmenni, a távoli utazásoktól tartózkodnak.

Zdravko Pocivalsek gazdaság- és technológiafejlesztési miniszter is arról beszélt, hogy a hasonló járványügyi helyzettel rendelkező országok között célszerű a minél szorosabb kapcsolat. A kétmilliós Szlovéniában egyébként eddig 1 650 bizonyított koronavírusos esetet találtak és 111 ezzel összefüggő haláleset történt, így az egymillió lakosra eső halottak száma kicsit alacsonyabb, a fertőzötteké pedig valamivel magasabb, mint a magyar adat. Az viszont aggasztó, hogy Horvátországhoz hasonlóan náluk is újra nőni kezdett a fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában 16 új esetet találtak. 

A miniszter beszédében a biztonság és az egészség szavak bukkantak fel a legtöbbször – arról is szólt, hogy készítettek egy higiéniai szabálykönyvet angol és szlovén nyelven, amelyet a turisztikai szolgáltatóknak és a látogatóknak is be kell tartaniuk. Az ország egyébként a fenntartható, zöld és aktív turizmusra törekszik, és állítása szerint ötcsillagos élménycsomagokat fejlesztettek ki a látogatóknak.

Szlovénia egyébként erősen jön fel gasztronómiában is: 2021-ben büszkén viseli majd az Európa Gasztronómiai Régiója címet, és idén nyáron először jelent meg náluk a Michelin Guide regionális kalauza, mindjárt hét csillagot kiosztva az ország éttermeinek. A térségre a világ legjobb női séfjének 2017-ben megválasztott Ana Ros miatt figyeltek fel, és nem csalódtak: Ana étterme, a Hisa Franko két csillagot kapott, további öt étterem pedig egyet-egyet. Az egyik Michelin-csillagos séf Budapesten is bemutatkozott – az eseményen megkóstolhattuk a Radovljica melletti a Vila Plodvin szakácsának, Uroš Štefelinnek a szlovén nemzeti konyhán alapuló ételeit. 

Az STO július folyamán hirdetési kampányt is indít nálunk – a budapesti villamosokon bukkannak majd fel az utazásra csábító fotók.

Frissítés:

Eközben a legújabb hírek szerint újabb szigorítások jönnek Szlovéniában: a kormány pénteki döntése alapján szombattól Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt két hétben – írta a helyi sajtó.

Az említett országok úgynevezett sárga listára kerülnek, ami annyit jelent, hogy nem biztonságos odautazni. Azoknak az állampolgároknak, akik ezekből az országból érkeznek Szlovéniába, meg kell indokolniuk utazásuk célját. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon.