Hivatalos: 7 milliárdért szállított egészségügyi eszközöket a Wizz Air

Hivatalos: 7 milliárdért szállított egészségügyi eszközöket a Wizz Air

Kipakolják a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 23-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külügyminisztérium adatai szerint összesen 99 úton 7,052 milliárd forintért szállított a Wizz Air légitársaság a magyar kormány megbízásából a koronavírus-járvány miatt beszerzett egészségügyi eszközöket – derült ki a Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőnek adott tájékoztatásból. A hírt a Szabad Pécs írta meg először.

Mint írják, ez az eddigi legpontosabb összeg a szállítási költségekről, bár a Népszava már a múlt héten közölt – közérdekűadat-igénylés alapján – olyan adatokat, amelyekből hasonló összegre lehetett következtetni.

A kért dokumentumokból kiderült, tavasszal mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Airnek 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott haza. A járatok számát átlagos költségét alapul véve a Népszava korábbi kalkulációja során is csaknem azonos összeg, 7,2 milliárd forint jött ki.

A kormány eddigi elszámolása szerint 300 milliárdot költött csak az eszközök – köztük több ezer lélegeztetőgép – beszerzésére. A leggyakoribb úti cél Peking volt. A Külügyminisztérium a Népszava azon kérdésére nem válaszolt, hogy miért a személyszállító gépekkel rendelkező Wizz Airt keresték meg, és nem teherszállításra specializálódott logisztikai cégeket bíztak meg a feladattal.