HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kásler valósz...

Kásler valószínűleg tévedett, és ennek ezúttal örülhetünk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Miniszteri percek című, immár hagyományosnak számító legújabb miniinterjúban arról beszélt az emberi erőforrások minisztere, hogy nem optimálisak ugyan a szociális területen dolgozók bérei, de az utóbbi öt évben emelkedtek, és mára elérték a 2010-es fizetések 114 százalékát. Ezzel egyébként az LMP-s Ungár Péter vitára szóló felhívására reagált, miután kiderült, hogy a szociális dolgozóknál elmaradt az 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítés. – Ezt azoknak, akik akár 2 hétre beköltöztek a járvány idején az idősek otthonába, hogy ott segítsenek, vagy házi ápolásban négy-öt műszakot folyamatosan végigdolgoztak, talán meg lehetne adni – mondta Ungár Péter a múlt héten az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Erre válaszolta a miniszter a következőket: „Nyilvánvaló, senki nem gondolja azt, hogy a jelenlegi fizetések elérnék az optimálisat, de azt tudom mondani, hogy az utóbbi időszakban, öt éven keresztül minden évben valamilyen címen, valamilyen jogon az itt dolgozók fizetése emelkedett, és elérte a 2010-es fizetésük 114 százalékát.” Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt 14 százalékot emelkedtek csak a bérek a politikus szerint. Az emberi erőforrások minisztere ugyan minden bizonnyal nem ezt akarta közölni, mégis ezt tette.

A politikus valószínűleg arra gondolhatott, hogy 114 százalékkal emelkedtek a bérek az elmúlt tíz évben. Ezt látszik igazolni az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely a tárcavezető nyilatkozata után közleményt adott ki, amelyben azt írták: „2010-hez képest a szociális átlagbér 137 ezer forintról 296 ezer forintra emelkedett a polgári kormányok alatt”. Ezzel gyakorlatilag helyrerakták a miniszteri nyilatkozatot, vagyis a szociális területen dolgozók bére nem 14 százalékkal, hanem több mint a duplájára nőtt az elmúlt 10 évben. 

Ezt igazolja az is, hogy a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke saját számításaik alapján azt mondta a Népszavának: nagyon rossz, de szerencsére mégsem ennyire drámai a helyzet. Köves Ferencnek meggyőződése, hogy a miniszter azért mond össze-vissza számokat az ágazat bérhelyzetéről, mert fogalma sincs a valós állapotokról. Ami a szociális területen dolgozók megbecsülését illeti, a nemzetgazdasági átlagbérhez képest folyamatosan nő ennek a területnek a leszakadása, vagyis más ágazatokhoz képest a szociális szféra fizetései mindig lassabban nőnek.

– Ismét felhívjuk a miniszter úr figyelmét arra – tette hozzá –, hogy a tavalyi évhez képest idén papíron pont az említett 14 százalékkal kaptunk több pénzt, bár jellemző, hogy ebből 8 százalék arra ment el, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező megemelése megtörténjen.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,735lájkolóTetszik
3,783követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jourová: Brüsszel az év végéig reflektálhat a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati intézkedésekre

Szél Bernadett levelére válaszolt az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság aggódik a rémhírek terjesztésével kapcsolatos új rendelkezések miatt.