HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A mama nem ad...

A mama nem adja fel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Szürreális élmény volt a vesztegzár. Néztük az ablakból az üres utcákat, interneten dolgoztunk kényelmes otthonunkban, néha elkocsikáztunk vásárolni, s a végén már kezdtük élvezni, hogy jut időnk olvasásra. De százezer-számra vannak szerte az országban, akik szűk viskókban nyomorognak sokadmagukkal, és a járvány alatt nem azon tépelődtek, hol vegyenek kézfertőtlenítőt, hanem azon, hogy mit egyenek. Közéjük tartozik a büdi cigánytelepen élő Margó nagyi és népes családja, akiknek az elmúlt hónapokban a vírus volt a legkisebb gondja.

(…)

A közmunkásként dolgozó Margó mosolygós, gömbölyded, ropogós húsú asszony. Mosolya őszintének látszik, pedig nem mindig az. „Nem akarom, hogy bárki észrevegye, ha elcsüggedek vagy szomorú vagyok – szögezi le. – Muszáj elhitetni magammal és a családdal, hogy ha kis lépésekben előrébb jutunk, egyszer majd jobb lesz. Derűsnek kell lenni, már csak a gyerekek miatt is. Ha azt látják, hogy örülök, ők is örülni fognak. Akkor is, ha nincs minek örülni”

Rontó Józsefné, Kótai Margit hat unokát nevel harminc négyzetméteren. A rogyadozó ház megszokott látvány a büdi telepen. Margó férje a konyhában alszik, Margó egy kamraszerű lyukban a kicsi Dórikával, a három nagyobb lány az egyik szobában, a két fiú a másikban. A nagyi meggyőződéssel vallja, mondogatja is sokszor, hogy „egy lakásban, ahol békesség, szeretet uralkodik, el lehet férni, akármilyen kicsi. Ha nincs összetartás, hiába élsz kastélyban, nem leszel boldog”.

Négy árva gyerek maradt a tüdőrákban elhunyt apa után | Magyar Hang

Árván maradt négy gyerek egy Tolna megyei faluban, Pálfán. A nagyobbik, mégis fiatalkorú lány 23 éves vőlegénye gyámság alá vette őket, így megúszták, hogy nevelőszülőkhöz kerüljenek. Együtt éldegélnek, a vőlegény és a 16 éves nagyfiú – utóbbi az iskola mellett – napszámból tartja el a családot.

(…)

Margó szorosra húzza a nadrágszíjat, világéletében így élt, nagy rutint szerzett abban, hogyan lehet gazdálkodni a nincsből. A legszükségesebbre költ: a kártyás villanyóra feltöltésére, gyógyszerre, télen tüzelőre, az iskolai pénzek befizetésére, mert nem mondhatja azt a gyerekeknek, hogy nekik nem futja iskolai kirándulásra. A nyaralással viszont nem akad gondja, mert még sosem nyaraltak.

(…)

HIRDETÉS

Hogyan és miből élnek Margóék? Miért ő neveli az unokákat? Miről álmodnak? A válaszokat és a teljes riportot keresse a Magyar Hang legfrissebb, július 3-án megjelent 2020/27. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,544lájkolóTetszik
3,761követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek