Népszava: gát is épül a fővárosi atlétikai stadionhoz

Népszava: gát is épül a fővárosi atlétikai stadionhoz

Látványterv az atlétikai világbajnokság helyszínéről. Nagy üzlet lesz megvalósítani. (Fotó: KKBK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb gátat kell építeni a Dunán. A 750 méteres védmű a már készülő budapesti atlétikai stadion közelében szükséges kialakítani, a stadionhoz tartozó szabadtéri edzőpályák és fedett edzőcsarnok védelme miatt – írja a Népszava. Bár a 2023-as atlétikai világbajnokságra készülő stadion közelében van árvízvédelmi létesítmény, de az a készülő edzőpályáknál beljebb található.

A lap azt írja, hogy ráadásul a Pest Megyei Kormányhivatal természetvédelmi főosztálya szerint az Atlétikai Stadiontól délre, a Kvassay-zsilip másik oldalán a Déli Városkapu Fejlesztési Program keretében megvalósítandó beruházásokhoz nincs szükség környezeti hatásvizsgálat lefolytatására.

Az erről szóló határozatot egy év után adta ki a hivatal. A lap szerint az új nyomvonal éppen egy korábbi hulladéklerakón vezet át, ám ennek kármentesítése csupán mellékesen szerepel a határozatban, mint amit hamarosan meg kell oldani. Holott a gát stabilitását többek között a roskadásra, kimosódásra hajlamos földtömeg cseréje biztosítja. Ezen kívül a területet alkotó telkek közül néhány Natura 2000 védettségű területhez tartozik vagy azzal érintkezik. Ám a határozat szerint a védműépítése nem gyakorol rájuk kedvezőtlen hatást – beleértve a területen lévő fák kivágását. A védművet egyébként 6500 köbméter vízhozamra tervezték, holott a Duna maximális vízhozama az eddigi legnagyobb 2013-as árvízkor 9500 köbméter volt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.