30-40 százalékos a túljelentkezés egyes diákmunkáknál

30-40 százalékos a túljelentkezés egyes diákmunkáknál

Diákmunkások figyelik a fürdőzőket a nyíregyházi Aquarius Élményfürdőben 2018. június 27-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erősödött a verseny a diákok között a jó nyári munkahelyekért, de – néhány iskolaszövetkezet szerint – kevesebb pozícióra pályázhatnak – írja a Világgazdaság.

Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja szerint több ezer diák keres munkát, de míg a korábbi években jellemzően már áprilisban érdeklődtek, az idén csak június elejétől.

Számuk a korábbi évekhez képest kissé nőtt – tapasztalta Tóth Tamara, a Job Force Iskolaszövetkezet vezetője –, de a beszűkült lehetőségek miatt aktívabbak is: egy állásra 30-40 százalékkal többen pályáznak. Mint mondta, a diák­foglalkoztatás együtt mozog a különböző gazdasági szektorok felnőttfoglalkoztatási trendjeivel, ezért például a turizmus és a vendéglátás területén erős a visszaesés. A könnyű fizikai munkák a legnépszerűbbek, mint az árufeltöltő és a hoszteszfeladatok, a legkevésbé pedig a mezőgazdaság keresett, főként azért, mert korán kell kelni. 

A lap szerint az órabér a minimálbérhez igazodik, eszerint legalább bruttó 926 forintot keresnek, de Budapesten és a nagyobb városok környékén ennél jellemzően többet, 1000 és 1500 forint közötti összeget. Még többet kínálnak a mérnöki, pénzügyi és IT-területek, valamint a több nyelv ismeretét igénylő pozíciók, ezekben akár bruttó 2000 forint felett is lehet az órabér.