Hadházy Ákos: Szomorú, hogy „ezt a jobb sorsra érdemes tudósembert, Péterfalvi Attilát használják fel”

Hadházy Ákos: Szomorú, hogy „ezt a jobb sorsra érdemes tudósembert, Péterfalvi Attilát használják fel”

Hadházy Ákos bemutatja az európai ügyészséghez való csatlakozás érdekében gyűjtött aláírásokat 2019. júniusában a Parlamentben (Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem véletlen, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) épp most minősítette jogsértőnek az európai ügyészséghez való csatlakozásért gyűjtött aláírásokat – erről beszélt lapunk megkeresésére Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

A politikus pénteken számolt be róla, hogy a határozat értelmében egymilliós bírságot kellene fizetnie, ő viszont jogorvoslattal fog élni ezzel szemben. A Péterfalvi Attila által jegyzett dokumentum szerint az adatkezelő „jogalap nélkül gyűjtötte kapcsolattartási célból az érintettek személyes adatait”, és „nem nyújtott megfelelő tájékoztatást az adatkezelés valamennyi lényeges körülményéről”. Ennek értelmében meg kellene semmisítenie azokat a kapcsolattartási címeket, amiket a választók maguk adtak meg neki, az aláírásgyűjtéstől függetlenül.

– A jogászok véleménye szerint koholt határozatról van szó, egyértelmű, hogy Péterfalvi Attilát politikai nyomás alatt tartják – tette hozzá az LMP korábbi társelnöke. Érdekesnek tartja, hogy ezzel szemben a Kubatov-listák ellen azóta sem léptek fel.

Hadházy elmondta, akik segítőként megadták az e-mail-címüket, azok nyilvánvalóan kapcsolatban akartak maradni, viszont „a Fidesz azt szeretné, hogy csak ő léphessen kapcsolatba az emberekkel”. A politikus szomorúnak tartja, hogy erre „ezt a jobb sorsra érdemes tudósembert, Péterfalvi Attilát használják fel”.

A képviselő lapunknak kifejtette: egyelőre nem fizeti ki a bírságot és nem semmisít meg semmit, elmondása szerint a jogorvoslatkérés miatt ezt nem köteles megtenni. Nem tartja véletlennek az időzítést, miután egy egy-két évvel ezelőtti aláírásgyűjtésről van szó, most viszont épp egy új akciót indított a kormány nemzeti konzultációs íveivel kapcsolatban. Úgy látja, a mostani akció elleni lejáratás egyik propagandaeleméről van szó.

Az országgyűlési képviselő azt kérte az emberektől, hogy a járványkezelésről szóló konzultációs íveket ne a kormánynak küldjék vissza, hanem egy általa megadott postafiókra továbbítsák. A HírTV erről azt állította, törvényileg aggályos lehet, Péterfalvi Attila pedig ugyancsak aggódott az akció miatt. A kormánypárti tévé ennél is tovább ment, és arról számolt be, hogy a megadott címen a 24.hu egyik munkatársa van bejelentve. A Media1 megjegyezte: teljes képtelenség az állítás, hiszen Hadházy egy postafiókot adott meg, ahol nyilvánvalóan nem lehet bejelentve senki sem. Ahogy nincs is: egy társasház aljában található a 71-es posta, a 24 munkatársa pedig a társasházban él, nagyjából száz másik családhoz hasonlóan.

– Ez már nagyon veszélyes szint, egy újságíró személyes adatát adták ki, a sajtó elleni kemény támadásról van szó – kommentálta a történteket lapunknak Hadházy Ákos. Úgy látja, ez már az ötvenes évek szintje.

– Ez már az ürgebőrbe varrt ügynökvád esete. Miszerint valóban egy postafiókban lakna a hölgy? – folytatta a politikus, aki úgy tudja, az újságíró feljelentést is tesz. De úgy látja, nem ez segít elsősorban, hanem ha a társadalom erőteljesen fellép az ilyesmivel szemben, és mindenki tudatában van annak, hogy ez vele is megtörténhetne. Úgy tudja, az újságírót is nagyon megviselték a történtek, és ezt ő is ismeri, miután ellene is számos lejáratókampány indult már, amit a családja, környezete sem viselt jól.