Orbán Viktor megszólalt a Kaleta-ügyről

Orbán Viktor megszólalt a Kaleta-ügyről

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesznek újabb korlátozások, „de még nem tudni, mifélék” – erről beszélt Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szavai szerint a veszélyt most úgy hívják, hogy behurcolás. – Magyarország rendben van, de ami Európában történik, az ránk is hatással van – fogalmazott a kormányfő arra utalva, hogy a környező országokban nő a fertőzöttek száma. Az operatív törzsnek péntek délig kell letennie az asztalra egy javaslatot arról, hogyan lehet ez ellen védekezni. – Több Balaton, kevesebb Adria – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vírus előtt 4,5 millió ember dolgozott Magyarországon, míg a járvány mélypontján 130 ezerrel kevesebben. Az elmúlt két hétben viszont – mint mondta – elkezdett nőni a munkából élők száma. – Magához tér a magyar gazdaság – fogalmazott. A gazdasági operatív törzs közben Varga Mihály vezetésével már most dolgozik azon, hogy felkészüljön, majd január környékén lesz még egy megpróbáltatás, ami a mostani válságból származik, de késleltetetten mutatja meg hatását a gazdaságban.

Kaleta Gábor ítéletéről is kérdezték a miniszterelnököt. – Az enyhe ítélet annak bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt – fogalmazott, hozzátéve, hogyha ott állna, akkor ötször ekkora ítélet született volna. Orbán Viktor arról beszélt, ha valaki ilyen esetről hall, a saját gyerekeire gondol elsősorban, hogy ők is lehetnének áldozatok. – Semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak ilyenkor – mondta. A kormányfő ugyanakkor nem akar ebbe beletörődni, „nincs ennek az ügynek a vége”. Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdésének a gyermekvédelem témáját, a szigorítást nevezte.

A következő hétéves uniós költségvetés kapcsán a kormányfő felidézte, hogy szó van egy 750 milliárd forintos hitelfelvételről. – Fázok tőle én is, a magyar ember fejében az adósság a legrémisztőbb dolgok közé tartozik – fogalmazott. Ám „vannak nagyfiúk, németek, franciák, akik megegyeztek” és a déli államok is ezt szeretnék. – Meg tudnánk vétózni, Magyarország mondhatná azt, hogy nem, de 26 országgal találnánk magunkat szemben – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ha megtörténik a hitelfelvétel, akkor viszont mindenki maga dönthesse el, hogyan használja fel a pénzt a gazdaság újraindítására. Azt is hangsúlyozta, hogy politikai szempontokat nem lehet mindehhez kapcsolni.

A miniszterelnök Angela Merkel minapi szavaira, amikor a jogállamiság fontosságáról beszélt, azt mondta, hogy örömmel áll elébe. Ám azt hozzátette, hogy nem lenne ilyen lendületes a németek helyében, „mert ha összemérem a magyar jogállamiságot a német jogállamisággal, akkor lehet, hogy abból mi kerülünk ki győztesen”. Erre példaként említette, miszerint nálunk elképzelhetetlen az, hogy az Alkotmánybíróság tagjai párttagok legyenek, míg Németországban így van.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.