Több száz LED-lámpát cserélnek le Hódmezővásárhelyen

Több száz LED-lámpát cserélnek le Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hódmezővásárhely volt az első olyan város, amely átállt a LED-es technológiával működő közvilágításra, ám az átállás után többen is panaszkodtak arra, hogy éjszaka sötétek a város utcái. Az új városvezetés felmérése után kiderült, hogy 410 lámpa nem megfelelően működik – adja hírül a Hódpress.

Márki-Zay Péter polgármester a Kutasi úton pénteken megtartott sajtótájékoztatón elmondta, régóta probléma a közvilágítás, és a Jókai, Kutasi út valamint a Simonyi utca környékéről sok panasz érkezett.

A gyártóval együtt beazonosították azokat a lámpatesteket, amelyeknél probléma van. Mint hozzátette, a tompább fény oka az, hogy az eredeti 9000 lumenes megvilágítás helyett 410 lámpatest csak 6000 lumen megvilágítást kap. A polgármester arról is beszélt, hogy a tram-train vonala mellett, a város vezetése által kezdeményezett felmérés nélkül is kicseréli a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a gyengébb lámpákat.

Hantosi Árpád, Hódmezővásárhely energetikusa arról tájékoztatott, hogy a lámpatestek cseréje folyamatos, a gyártó első körben hatvankettő javított lámpát készített el, és ezeket már a napokban üzembe helyezik. A szakember elmondta, hogy a számítások szerint szeptember végére végeznek az összes lámpa cseréjével. Kezdésként, a forgalmas utak mellett fog megtörténni a felújítás a gyártó, a Nemzeti Közművek és az önkormányzat dolgozóinak segítségével.

Mint ismert, valóban Hódmezővásárhely volt az első város, ahol Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt. közbeszerzési tendert nyert a városi lámpák lecserélésére. Ezt követően több önkormányzat is az Elios Zrt. közreműködésével szereltetett LED-lámpákat az utcákra. Ám később például Vácott és Szombathelyen is lecserélték az Elios utcai LED-lámpáit – írta meg tavaly a Hvg.hu. Tiborcz 2015-ben kiszállt a cégből. Az Elios Zrt.-t az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálta, de később – eredmény nélkül – lezárta az ügyet. A rendőrség 2018. november 6-án szüntette meg bűncselekmény hiányában az Elios-szal szembeni nyomozást.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.