HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Új szabályok ...

Új szabályok a határon a koronavírus behurcolásának megakadályozása érdekében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

Szigorítják a határellenőrzést, miután a környező országokban és más kontinenseken is újra emelkedni kezdett a koronavírussal fertőzöttek száma. Az országokat aszerint sorolják be, hogy mennyire van jelen a járvány és ettől függ, hogy az onnan érkező egyáltalán beléphet-e Magyarországra. Újra lesz karantén és egészségügyi vizsgálat is egyes határokon.

Látják az aggasztó jeleket, hogy a fertőzöttek száma a környező országokban emelkedik – erről beszélt Gulyás Gergely vasárnap délelőtti tájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hazánk ma egész Európában a legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. – Meg kell védenünk, hogy a vírust külföldről lehessen behurcolni – mondta. Akkor van esély az újabb korlátozó intézkedések elkerülésére, ha a vírust a határokon kívül tudjuk tartani.

Security Check Required

Az operatív törzs javaslatára így döntött a kormány: a határellenőrzést szigorítják. Három kategóriába sorolják az államokat, vörös, sárga és zöld kategóriába. A vörös kategóriába kerülnek azok az országok, ahol súlyos a fertőzöttség mértéke, míg zöldbe azok, ahol a legenyhébb. Külön-külön szabályok vonatkoznak a magyar és nem magyar állampolgárokra is.

A zöld jelzésű országok esetén minden marad a régiben. Gulyás Gergely külön kiemelte, hogy ide tartozik például Horvátország is.

A sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgárnak ugyanakkor a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesniük és karanténba kell vonulniuk 14 napra. Akkor mentesülhetnek ez alól, ha van az előző öt napban, 48 óra különbséggel készített két negatív koronavírus-tesztjük. A karantén alatt is el lehet végeztetni a tesztet, a sárga országból érkezők egy, a vörösből érkezők esetében kettő negatív eredmény után lehet „szabadulni”, vagyis elhagyni a karantént.

Külföldiek esetén, ha sárga kategóriájú országból érkezik, akkor ugyancsak karanténba kell vonulnia, vörös országból ugyanakkor már nem is léphet be hazánk területére.

A tranzit- és teherforgalom kivételnek számít és lehetnek különös méltánylást igénylő esetek is.

HIRDETÉS

A kormány újra és újra felül fogja vizsgálni az országok besorolását. Jelenleg a következő a helyzet az országos tiszti főorvos döntése alapján:

Sárga besorolású: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok

Vörös besorolású: Ukrajna, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Macedónia és Koszovó, illetve Moldova, Montengeró, valamint az ázsiai és afrikai országok és a dél-amerikai államok

A kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel kapcsolatos költségeket, az ezután érkezőknek viszont már maguknak kell a tesztet fizetni, ha olyan országból érkeznek, amely karantént von maga után. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy mindenki láthatja, hogy milyen helyre kíván utazni, vagyis vállalja a kockázatot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,735lájkolóTetszik
3,783követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jourová: Brüsszel az év végéig reflektálhat a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati intézkedésekre

Szél Bernadett levelére válaszolt az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság aggódik a rémhírek terjesztésével kapcsolatos új rendelkezések miatt.