HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A beruházó ne...

A beruházó nem érti, miért baj, ha luxusszállodát építene a tatai Öreg-tó partjára

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az Avalon Center Kft. teljes mértékben értetlenül áll a Tatára tervezett beruházása körül kialakult, „politikai szándék által vezérelt hisztéria” előtt. Hétvégén tömegek tiltakoztak a tervezett luxusszálloda megépítése miatt, az Öreg-tó természeti értékeit féltik.

Mint azt mi is megírtuk, Michl József, Tata fideszes polgármestere január végén egy testületi ülésen bejelentette, a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég 120 szobás luxusszállodát kíván építeni közvetlenül a tó partjára. Bár a civil tiltakozás szinte azonnal elindult, a polgármester szerint mindenképpen megépül a luxusszálloda. Az ellenzéki képviselők népszavazást kezdeményeztek, azt azonban a helyi választási bizottság lemondása, majd a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani. A polgármester élve a rendkívüli felhatalmazás adta lehetőséggel kiemelt fejlesztésnek minősítette a szállodaépítést, tagokat nevezett ki a helyi választási bizottságba, akik a napokban elutasították a népszavazási kérelmet.

Luxusszálloda nélküli Öreg-tavat szeretnének Tata lakói

Az Avalon hétfőn azt közölte, „tűrhetetlen, hogy Magyarországon egy tisztességes szándékkal érkező – egyébként hazánk egyik legjobb export termékét előállító, 1200 embernek munkát adó, nem csak a térségben meghatározó gazdasági szerepet játszó, számos környezetvédelmi elismerésben részesülő – száz százalékban magyar beruházó építési szándékát pártpolitikai haszonszerzésre használják fel, egy olyan tömeghisztériában, mely megalapozatlan feltevésekre és konkrét csúsztatásokra épül”. Mint írták, a befektető egy olyan értékteremtő, a város fejlődését szolgáló hotelt és ehhez kapcsolódó városi fejlesztéseket álmodott meg, többek között a forrás hiányában pusztulásra ítélt műemlék lóistálló teljes mértékű felújításával, melyhez egyelőre egy bemutatott és két további tervezett koncepciótervet készíttet elő.

Jelenleg a szabályozási terv módosításához a város által kért nagyon sokrétű, és minden– környezetvédelmi, madártani, műemlékvédelmi – szempontra kiterjedő vizsgálatok folynak. Egyúttal visszautasítottak minden politikai vádat és a beruházásának bármilyen politikai szándékkal való azonosítását.

Az úri fiúk mindent fölzabálnak

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a látványtervek bemutatása után különféle szakmák képviselői fejezték ki aggodalmukat, számos szakmai és tudományos szervezet közleményben fejtette ki ellenérzését a tó partjára tervezett luxusszálloda miatt. Állásfoglalást adott ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, nyílt levelet írt Michl József polgármesternek Lakosné Horváth Alojzia, a Ramsari Egyezmény Állandó Bizottságának egykori elnöke, és készült egy régészeti szakvélemény is.

Szombaton pedig demonstrációt is tartottak. – Fényszennyezés, hangszennyezés, természetvédelmi területen átvágott út, mert az is épül, a felszín alatti vizek folyását befolyásoló mélygarázs, több év építkezése miatti felbolydulás és mi a vége? – kérdezte egy tüntető. Hát az – válaszolta meg saját kérdését –, hogy a védett madarak eltűnnek a tóról, közben felépül egy luxushotel, ahol a köznép nyilván nem tud megszállni, olyan drága lesz. És ami aggasztó még: megáll itt a NER? Vajon a következő lépésben mit vesznek el a várostól?

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,734lájkolóTetszik
3,783követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jourová: Brüsszel az év végéig reflektálhat a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati intézkedésekre

Szél Bernadett levelére válaszolt az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság aggódik a rémhírek terjesztésével kapcsolatos új rendelkezések miatt.