HIRDETÉS
HIRDETÉS

Meghalt Kovács M. Mária

Szerző: | 2020. július 20., 15:08 | Belföld

Kovács M. Mária

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hatvanhét éves korában, július 19-én meghalt Kovács M. Mária, a Közép-európai Egyetem professzora – számolt be róla honlapján a CEU.

A történész Budapesten született és nőtt fel, doktori címét 1987-ben szerezte. 1995-től dolgozott a Közép-európai Egyetemen. Előtte az ELTE, a Maryland-i Egyetem és a Madison-Wisconsin Egyetem (1992-1997) oktatója volt. Alapítója és korábbi igazgatója az egyetem nacionalizmus-kutatási programjának, illetve 1976 és 1984 között az Akadémiai Kiadó szerkesztőjeként is dolgozott.

Amikor megkérdezték egyszer, mi jelenti a bűnös élvezetet számára, a CEU nekrológja szerint azt mondta: hogy nem dolgozik egy egész napon keresztül. Sokat foglalkozott a nemzetközi kisebbségvédelemmel és a XX. századi önrendelkezés lehetőségeivel.

A zsidótörvényekről szóló Liberal Professions, Illiberal Politics című könyve 1994-ben jelent meg angolul, majd 2001-ben magyarul is (Liberalizmus, radikalizmus, antiszemitizmus). Középpontjában az állt, hogyan omlottak össze a liberális intézmények Közép-Európában és Magyarországon az I. világháborút követően, és hogyan öltött intézményes kereteket az idegengyűlölet és az antiszemitizmus. Genderügyi és etnikai kérdésekről szintén rendszeresen publikált.

Törvénytől sújtva című kötete, ami 2012-ben jött ki a Napvilág Kiadónál, az 1920-as numerus clausus törvény történetének részletesen dokumentált feldolgozása.

Az MTA történettudományi intézetének tudományos főmunkatársa volt, továbbá igazgatósági tag a Nyílt Társadalom Alapítvány romaprogramjánál is.

Hatalmas veszteség ez mindenki számára – mondta el a CEU rektora, Michael Ignatieff. Mint hozzátette, Kovács M. Mária egyike volt a CEU nagy alapító egyéniségeinek, elkötelezett tanár, melegszívű, szellemes, kifejezetten szarkasztikus humorú. Az egyetem volt az otthona – tette hozzá a rektor.

Címkék: ceu, Kovács M. Mária, Közép-Európai Egyetem


HIRDETÉS
Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest