A tiltakozás után kisebb szállodát építenének a tatai Öreg-tó partjára

A tiltakozás után kisebb szállodát építenének a tatai Öreg-tó partjára

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban bemutatottnál kisebb szállodát tervez építeni a tatai Öreg-tó partjára az Avalon Center Kft. – mondta a hvg.hu-nak a cég ügyvezetője, Tóth Róbert.

Mindez azon a sajtóreggelin hangzott el, amit a cég azért hívott össze, hogy világossá tegye: mindenképp megépül a szálloda Tatán. Elmondta ezt is, hogy az épület átlagosan 7,5 méter magas lesz, a legmagasabb pontja 18,5 méter.

Az ügyvezető azt mondta, az eddigi tiltakozások előtt értetlenül áll, azokat nem érti. Úgy fogalmazott, lássuk már be, hogy ez egy magyar tulajdonú cég, amelyik szeretne fejleszteni, amit nem féltetlenül kell támadni.

Azt is mondta, hogy fejükbe vették, hogy a szállodaláncot bővítik, erre a célra mindig a legjobb helyet fogják választani, tudván, hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni.

A tervezett népszavazás kapcsán úgy fogalmazott: „viszonylag ritkán szoktak egy magántulajdonban lévő területtel kapcsolatban népszavazást kezdeményezni, de ha a referendumot kiírják, állunk elébe, a népszavazás egy állampolgári jog”.

Michl József, Tata fideszes polgármestere január végén egy testületi ülésen jelentette be, hogy a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég 120 szobás luxusszállodát kíván építeni közvetlenül a tó partjára. Bár a civil tiltakozás szinte azonnal elindult, a polgármester azt mondta, mindenképpen megépül a luxusszálloda. Az ellenzők aláírásgyűjtést kezdeményeztek, július 11-én pedig tömegek tüntettek a tó partján.

A látványtervek bemutatása után különféle szakmák képviselői fejezték ki aggodalmukat, számos szakmai és tudományos szervezet közleményben fejtette ki ellenérzését a tó partjára tervezett luxusszálloda miatt. Állásfoglalást adott ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, nyílt levelet írt Michl József polgármesternek Lakosné Horváth Alojzia, a Ramsari Egyezmény Állandó Bizottságának egykori elnöke, és készült egy régészeti szakvélemény is.