Karácsony Gergely: „Ki nyert, ki veszített, ki a fickó, és ki fickósabb”

Karácsony Gergely: „Ki nyert, ki veszített, ki a fickó, és ki fickósabb”

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valóban nagy dolog, hogy az Európai Unió saját korábbi dogmáit felülírva a járvány és a gazdasági válság sújtotta tagállamok segítségére siet. És ezzel egyszer és mindenkorra kiradírozhatunk egy sokat sulykolt hazugságot is: nem a Türk Tanács, nem a kipcsakok közössége, nem is a keleti autokráciák, hanem az Európai Unió tud és akar segíteni – közölte Karácsony Gergely a maratoni EU-csúcson született megállapodás után.

A főpolgármester szerint az Európai Unió állam- és kormányfőinek megállapodása kedvező Magyarország számára, de korántsem olyan kedvező a magyar kormánynak. A látszólagos ellentmondást azzal oldotta fel, hogy a kormány nem egyenlő Magyarországgal. – Ezen túl nem is nagyon mennék bele a sehova nem vezető vitába, hogy akkor most ki nyert, ki veszített, ki a fickó, és ki fickósabb – fogalmazott, egyértelműen utalva arra, hogy Orbán Viktor „holland fickónak” nevezte Mark Rutte holland miniszterelnököt, aki határozottan ragaszkodott, hogy a jogállamisági garanciák szerepet játszanak az uniós források elosztásakor.

Karácsony Gergely szerint a kérdés mostantól az, hogy a helyreállítási alapból és a hétéves költségvetésből Magyarországnak jutó pénzt hogyan lehet okosan és jól elkölteni. Fontosnak nevezte, hogy a pénz korrupciótól, csalásoktól mentes felhasználása ellenőrizhető legyen. – Nevezhetjük ezt akár jogállami mechanizmusnak is, de magyar nemzeti érdeknek mindenképpen – írta.

Egyúttal jelezte, Budapest igényt tart a pénz felhasználását érintő folyamatban való részvételre. Hiszen a segítség elsősorban azoknak van szánva, ahol a járvány és a gazdasági válság a legnagyobb gondot okozza.