HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Fogy a levegő...

Fogy a levegő

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Újonnan induló, Rakpart című rovatunkban urbanisztikai, városaink jövőjével foglalkozó elemzéseknek, interjúknak, vitáknak adunk teret. Dugódíj, hajléktalanság, füstölgő metró, megközelíthető Duna-part vagy akár politikai adok-kapok? Ezeknek a témáknak nálunk mind helye van. A külsős szerzőktől megjelenő írások – a fórum jellegből adódóan – nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját. 

HIRDETÉS

14 630. Ennyien haltak meg idő előtt Magyarországon a levegőszennyezettség miatt 2015-ben és a helyzet azóta is csak romlik az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint. Az idei önkormányzati választásokon Budapestnek is el kell döntenie, az életet választják vagy az újra és újra felbukkanó szerencselovagokat és azok üres ígéreteit.

Puzsér Róbertet és az általa meghirdetett Sétáló Budapest programját természetesen lehet kritizálni, hiszen megvalósítása esetén valóban lesznek olyanok, akiknek a kényelmet fel kell adni és autó helyett a közösségi közlekedés lesz az alternatívájuk. Azonban a város levegőszennyezettsége miatt olyan radikális beavatkozásra van szükség, mint a sétálóövezetek kialakítása és a dugódíj bevezetése az úgynevezett behajtási zónában, hiszen ezek által csökkenne jelentős mennyiségben a város gépjármű terheltsége és válna élhetőbbé a levegő minősége.

Puzsér Róbert: Megosztó vagyok, de a programom nem az | Magyar Hang

A Tarlós István által képviselt, vasbetonban és robbanómotorban reprezentálódó Budapestet kívánom leváltani – mondta a Magyar Hangnak a főpolgármesternek készülő publicista. Interjú.

Karácsony Gergely, nem a forgalom csökkentésével, hanem egy szigorúbb szmogrendelettel válaszolna a tragikus légszennyezettségi adatokra. Ez a lépés káoszba és katasztrófába vezeti a fővárost, arról a súlyos anyagi teherről nem is beszélve, melyet az Európai Unió szabhat ki, hiszen a 4-es metró megépítésének egyik támogatási feltétele a dugódíj bevezetése volt.

HIRDETÉS

Puzsér Róbert forgalomcsökkentési koncepciójával szemben Karácsony hektikus, rendszertelen és kiszámíthatatlan korlátozására nem tudna se a BKV, sem az autósok felkészülni. Végig gondolta, hogy vajon mit tesz majd az a szerelő, az a vállalkozó, az az áruszállító, akinek páros a rendszáma és aznap egyáltalán nem hajthat be a városba a szmogrendelet miatt? Mit tesz az a munkavállaló, az a kisgyermekes család, akinek páratlan a rendszáma és nem tudja megoldani a másnapi logisztikát, mert a tömegközlekedés nincs felkészülve arra, hogy hirtelen megduplázódik, triplázódik bizonyos szakaszokon az utasmennyiség? Erre nincs válasz, felelőtlen ígéret viszont annál több, ahogyan azt már a 2018-as kampányban is megszokhattuk a mindenhol is elinduló Karácsonytól, aki végül csak nem tekert be biciklijével a választások másnapján a Miniszterelnökségre.

Karácsony Gergely: Én tudom legyőzni Tarlós Istvánt | Magyar Hang

„Nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás után fennmaradjon a rivalizálás az ellenzéki oldalon” – mondja a Párbeszéd politikusa. A teljes interjú.

Karácsony Gergely nem akar dugódíjat, mert nem akar konfrontálódni a belvárosba ingázó autósokkal, pedig főpolgármesterként ki kell állnia azok érdekei mellett is, akik eddig nem hallatták hangjukat. Azok mellett, akik nem tehetik meg, hogy gépjárművet vásároljanak, helyette a zsúfolt buszokon, dugóban állva töltik a hétköznap reggeleket, vagy épp egy zsúfolásig megtelt villamosra, metrókocsiba próbálják bepréselni magukat. Nekik nincs más alternatívájuk, nem tudják a tömegközlekedést lecserélni, ellenben az autósokkal. Erre a kérdésre nem lehet megoldás egy népszavazás sem, azonnali és határozott fellépésre van szükség. Karácsony megfelelési kényszerében inkább káoszba taszítja a fővárost, inkább az adófizetők pénzéből kifizeti az EU-s büntetést, de nem hajlandó kiállni egy olyan szakmai minimum mellett sem, mint a hosszabb távon mindenki számára jobb életminőséget teremtő dugódíj. Politikusként, városvezetőként: ez gyávaság. Zöldpolitikusként: árulás.

A Sétáló Budapest kampány nevében kérem Karácsonyt Gergelyt, hogy a valósággal kommunikáljon, és támogassa a dugódíj bevezetését, segítsen meggyőzni az embereknek, hogy a városnak, az itt élőknek ez az érdeke. Ne hazudjon könnyebb utat, mert nincs.

A szerző a Lehet Más a Jövő elnöke, a Sétáló Budapest kampánycsapatának tagja

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek