HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Vidéki Hang Újabb szög a ...

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason

HIRDETÉS

Kétszáz éve indította útjára a magyarországi agrároktatást a szarvasi evangélikus lelkész, Tessedik Sámuel. A felsőoktatás éppen 50 éve indult el Szarvason, azonban az állítólag a vidék pártján álló kormány most éppen ezt számolja fel.

HIRDETÉS

Mint ismert, a szarvasi agrároktatás korábban több formában működött. Önállóan, a Debreceni Egyetemhez tartozóan, most pedig a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem keretei között. Ez utóbbi szenátusa mindössze egy ellenszavazattal döntött arról október 30-án, hogy a kart intézetté alakítják át. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben sem BSc, sem MSc képzést nem indítanak többé, az intézményben most már csak szakképzésre és kutatási tevékenységre lesz lehetőség, az utóbbira ráadásul éppen most szűkülnek jelentős mértékben a források az uniós pénzügyi ciklus végével.

Mindez azért is meglepő, mert bár a hallgatói létszám tekintetében a kar nem éli fénykorát, az intézmény a mélyponton már túl van, a Magyar Hang információi szerint az elmúlt öt évben ha lassan is, de emelkedni kezdett a hallgatói létszám. Az intézmény ugyanakkor az elmúlt 19 évben 1,2 milliárdos működési hiányt halmozott fel, köszönhetően a Magyar Bálinték által vezetett oktatási minisztériumnak, amely PPP-rendszerben újította fel a kihasználatlan kollégiumokat.

A hallgatóknak az egyetem – a korábbi hírekkel ellentétben – megengedi, hogy megkezdett tanulmányaikat Szarvason folytassák, így nem kell átmenniük Gödöllőre vagy a fővárosba. Az egyetem vezetése kedden tájékoztatót tartott a kar oktatóinak és hallgatóinak, akik fekete-fehérbe öltözve érkeztek a Tessedik-előadóba. Habár a tájékoztató zárt körű volt, olyan információk szivárogtak ki, hogy paprikás volt a hangulat, és a Szent István Egyetem kancellárját, valamint más vezetőit többször is sarokba szorították a viták során.

Érdekes ugyanakkor, hogy Babák Mihály, Szarvas fideszes polgármestere korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta, nem engedhetik meg, hogy megszűnjön a szarvasi agrár felsőoktatás. Információink szerint viszont hiába volt a nagy nekibuzdulás, a kormány leállította a polgármestert. Így ha tényleg megvalósul a kormány terve, és megszűnnek az ilyen képzések Békés megyében, még pontosabban Szarvason, akkor a patinás intézmény végleg a múlté lesz, és Szarvas, valamint a megye újabb szöget kap a koporsójába.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,013lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták