HIRDETÉS
Kezdőlap Életmód Amikor az oll...

Amikor az olló átvágta a papír(formá)t

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Úgy érezte magát e sorok írója múlt pénteken a Kincsem Parkban, mintha beszállt volna egy időgépbe, és visszament volna a gyermekkorába. A Gibbon Games a Bújj, bújj zöldág, a kacsáztató és a papírrepülő-hajtogató, valamint a célba dobó bajnokság után ezúttal a Kő-papír-olló magyar bajnokságot rendezte meg.

Nem mondhatjuk, hogy rossz hangulatban teltek volna a percek a kezdő sípszóig, ugyanis a nevezők jelentős része a csoportküzdelmek helyszíne mellett felállított büfében készült a nagy megmérettetésre. Ott futottunk bele volt Magyar Nemzetes kollégánkba, Csécsi Lászlóba is. „Már hároméves korom óta űzöm ezt a sportágat, azóta kisebb-nagyobb szünetekkel, de aktív vagyok. Bevallom, ma lettem profi, hiszen ez az első nagy versenyem. Nekem a kövemmel voltak problémáim az elmúlt időszakban, így a svájci magaslati edzőtáborban követ hordtam, hogy ebben is a maximumot tudjam nyújtani” – jegyezte meg László, akit barátai is elkísértek, és mint kiderült, közösen neveztek a versenyre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A megmérettetésnek nem kicsi volt a tétje: aki itt győz, nemcsak a kő, a papír és az olló magyar bajnoka lesz, hanem ő képviselheti majd hazánkat a késő őszi, Londonban rendezendő Európa-bajnokságon. Mint kiderült, a barátok egymással is csatáznak. Mint a társaság másik tagja, Béla elárulta, egy-egy buli után ezzel döntötték el, ki alhat az egyetlen ágyon. „Bevallom, mindössze egyszer fekhettem ágyba, párnák közé, de ha rossz a főpróba, jó lesz az előadás. Mindenesetre én a saját játékomat játszom, nem engedem megzavarni magam az ellenfeleim taktikájától” – mondta.

Doppingvizsgálat nincs

Ám mielőtt elárulnánk, hogy a baráti hármas – Attila a papírmunkát végezte el elsősorban, és kizárólag újrahasznosítható papírral dolgozott, mert természetvédő – miként zárt a nagy megmérettetésen, ejtsünk szót arról, milyen szabályok szerint rendezték meg a bajnoki küzdelmeket.

HIRDETÉS

Potócki Ferenc, a verseny főszervezője, a Gibbon Games alapító atyja elmondta, ez már a második általuk szervezett kő-papír-olló magyar bajnokság, és úgy véli, szinte mindenben fejlődtek az elmúlt egy esztendő alatt.

„Tavaly még több fordulót tartottunk, ám idén ezt egyetlen nagy rendezvény alatt lezavarjuk. Így könnyebb a szervezés, és így talán az embereket is jobban meg tudjuk mozgatni. Létszámban is felülmúltuk a tavalyi bajnokságot, ugyanis most egy 128-as tábláról indulnak el a versenyzők négy csoportban. Mindenhonnan nyolcan-nyolcan jutnak majd be az egyenes kieséses szakaszba” – árulta el a Rike becenévre hallgató férfi.

Ráadásul idén már két korosztály számára rendezték meg a versenyt: a 18 éven aluliaknak és felülieknek. „Az Európa-bajnokságra csak nagykorú versenyzőt delegálhatunk, így muszáj volt kettéosztani a mezőnyt” – indokolt a szervező, aki hozzátette, doppingvizsgálat nincs, noha pontosan látja, az ehhez előszeretettel használt segédeszközt, a sört igencsak öntötte magába a versenyzők egy része.

HIRDETÉS

Megpróbáltunk taktikai elemeket ellesni, ám mindenki féltékenyen őrizte, vajon a kő, esetleg az olló vagy a papír a kedvenc fegyvere. Annyit azért megtudtunk: a jó felkészülés alapja, hogy minél több emberrel játsszon valaki. Így nem szürkül bele, hogy mindig ugyanazokkal vív „élet-halál” összecsapást.

Nos, a vegyes bajnoki küzdelem – együtt indultak a nők és a férfiak – fergeteges csatákat hozott. Volt olyan versenyző, aki olyan elánnal „vágta ki” a követ, hogy begörcsölt a karja. A bohókás trió – László, Béla és Attila – közül végül Attila jutott fel a 32-es táblára, és nagy boldogan invitált mindenkit a nagy, központi sátorba, amelyen keresztül vezetett az út Londonba. A nagyszínpadon elképesztő izgalmak közepette meneteltek a játékosok a döntő felé, a küzdelmet a baráti társaságok heves biztatása tette teljessé.

Irány, London!

„Londonban, sej, van számos utca…” – dúdolgatta az egyik meccsre váró fiatal Bob herceg híres dalát, ám hamar kiderült, ő biztosan nem a kő-papír-olló idei magyar bajnokaként nézheti meg az angol főváros nevezetességeit. A játékosok száma fordítottan aránylott az idő múlásával az elfogyasztott serital mennyiségéhez. Igaz, attól nem kellett félni, hogy valamelyik játékban lévő esetleg nem talál fel a színpadra. De azért ahogy ment előre az idő, úgy emelkedett a hangulat.

Este már majdnem elütötte a toronyóra a tízet, amikor elkezdődött a döntő, amit az addig félelmetesen hasító Vígh Tamás és Bernát Roland vívott. Ezúttal azonban az izgalmak elmaradtak, és felborult a papírforma: ugyanis Roland elképesztő formában csorbította az ollót, vágta a papírt és csomagolta a követ, és 9–4-re győzött.

„Hallod, anya! Roland megy Londonba…” – szinte sikította a telefonba a II. magyar kő-papír-olló bajnokság győztesének barátnője, míg a rendkívül boldog és láthatóan még az esemény hatása alatt álló Roland csak annyit ismételgetett: „Mindenkinek köszönöm, igazán, csak a buli a lényeg, igazán, a játék szeretete az első, igazán…”

HIRDETÉS

Persze távoztában azért megígérte, másnap elkezdi London térképét tanulmányozni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,978lájkolóTetszik
3,651követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belefáradt: Szűcs Tamás lemond a PDSZ éléről

Az érdekképviseleti vezető azt írta, a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek.