Magdika gyűszűnyire van a Guinness-rekordtól

Magdika gyűszűnyire van a Guinness-rekordtól

Mészáros Józsefné Magdi, a Gyűszű Múzeum létrehozója (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ember azt gondolná, az írógéppel, mángorlóval, bajuszkötővel együtt a gyűszű is molyrágta fogalom. De az embernek nincsen igaza, mert még gyártanak gyűszűket, és sokan gyűjtik is ezeket a látszólag semmire nem való tárgyakat. Sőt mi több, gyűszűmúzeumot avattak Vácrátóton, ahol a világ egyik legnagyobb gyűjteménye látható. A kormánybiztossal és polgármesterrel átadott, több mint ötezer példányos kollekció a Föld minden pontját és minden anyagát reprezentálja.

Gombóc Artúr zavarban lenne: van itt kerek gyűszű, szobros gyűszű, fémgyűszű, fagyűszű, porcelángyűszű, de még kőgyűszű is. Nem beszélve a Michael Jacksonos gyűszűről. És persze a földrészek, anyagok mellett történelmi korok szerint is lehet osztályozni az ujjvédőket. Voltak például olyan idők, midőn a várúr hadjáratba indulván nemcsak erényövet hagyott hátra hű hitvesén, de az asszony mutatóujján egy gyűszűt is, ami a sisakjának pontos kicsinyített mása volt, hogy az oldalborda hímzés közben is csak őreá gondoljon, ne másra. Ilyen sisakgyűszű is áll a gyűjteményben, amit Mészáros Józsefné Magdi a nyolcvanas évek elején kezdett összerakni.

Gyűszű Múzeum

Gyűszű Múzeum, Vácrátót, Pest, Hungary. 73 likes. Gyűszűgyűjteményemet szeretném bemutatni, amely jelenleg 5000db-os.......

Magdika mértéktartó, egygyűszűs hobbivarrónőként élt sokáig, a saját menyasszonyi ruháját is maga öltötte össze, miközben főállásban nyomtatott áramkörökkel foglalkozott. Azonban geofizikus sógora a nyolcvanas évek közepén egy teheráni szimpóziumról gyűszűt hozott neki ajándékba. Így lett két ujjvédője, majd hamarosan háromezer, ezeket egy ideig Ábrahámhegyen lehetett megtekinteni.

A gyűjtemény mára több mint ötezres, Magdi a vácrátóti megnyitó napján is kapott nyolc gyűszűt ajándékba. Igaz, ezek közül legalább kettő már megvolt neki.

Kiállítási tárgyak a Gyűszű Múzeumban (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Be kell valljam, a tárlat megtekintése előtt erősen gyűszűszkeptikusnak számítottam, hamar kiderült azonban, hogy szinte minden darabnak története van – így viszont egyből roppant izgalmas lett a dolog. Például 1869. május 7-én Korzika szigeténél elsüllyedt a Général Abbatucci hajó, fedélzetén a pápának, IX.  Piusznak szánt ajándékokkal, valamint fél tonna arannyal és legalább egy gyűszűvel. A tárgyakat 127 év elteltével szedték ki búvárok a roncsok közül, a gyűszű most Vácrátóton megtekinthető. De Rudolf trónörökös felesége, Stefánia koronahercegnő társalkodónőjének ujjvédője is látható a kiállításon. A társalkodónő Magdika férjének rokona volt, aki a gyűszűt – főúri gesztusként  emlékbe kapta a Stefánia vagdalt névadójától. A gyűszűk értéke nehezen meghatározható, de ha valamelyik 80 ezer forintos, az már drágának számít.

A kiállításra a belépés díjtalan, Magdika adományokat elfogad, hogy kibővíthesse a gyűjteményt. Néhány éve úgy volt, hogy ő a Guinness-rekorder, de a hitelesítés előtt előkerült egy kanadai hölgy, akinél kilencezer gyűszűt számláltak. A cél az ő legyőzése. Miközben távozóban átverekedjük magunkat az avatóbuli romjain, Magdi néni elmeséli, hogy a minap függönyt varrt, nem ment át az anyagon a tű, ő meg azon bosszankodott, hogy „a fenébe, hát nincs ebben a házban egy gyűszű?” Volt. Azután azt mondja, igyunk egy gyűszűnyi pálinkát. Nem viccel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2. számában jelent meg, 2018. május 25-én.