Akiket a Harley füstje megcsapott…

Akiket a Harley füstje megcsapott…

Fotó: Open Road Fest/Szűcs Gergő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki valaha is részt vett valamilyen rockfesztiválon, az pontosan tudja, mit jelent egy ilyen rendezvény. A 20. alkalommal megrendezett alsóörsi Harley Davidson Open Road Fest azonban minden várakozást felülmúlt, és akik életükben először látogattak el Alsóörsre, bizony nem győztek betelni a látvánnyal. Kezdődött azzal, hogy a rendezvény hagyományaihoz híven idén is közösen vonultak le a motorosok a fővárosból. Több száz motoros fegyelmezetten, hosszú tömött sorokban érkezett le a fesztivál helyére, ahol aztán pillanatok alatt benépesítették a területet. És ahogy szokott lenni, a magyarok mellett Európa számos országából is érkeztek Alsóörsre. Már az első nap rocktól és természetesen motordübörgéstől volt hangos a Balaton északi partja…

Dobai Attila a kultikus motorok mellett az Open Road Fest megszervezésével a woodstocki hangulatot is meghonosította Magyarországon. A 90-es évek elején vette az első kultikusnak számító motorját, többször végigment a legendás amerikai utakon, részt vett a Daytona Beachen szervezett Harley-találkozókon. Ahogy most elmondta lapunknak, ez az igazi, örök szerelem.

„Volt egy viszonylag jól menő számítástechnikai cégem, ami tőzsde- és banki informatikával foglalkozott. Amikor már legalább százhúsz fejlesztő dolgozott a cégnél, kezdtem azt érezni, túl naggyá nőtt a vállalkozás, én nekem nem volt kedvem egy ekkora céget irányítani. Ráadásul 1991-ben megvettem az első Harley-t, amit az Egyesült Államokból repülővel hozattam el Münchenig, majd onnan egyszerűen hazamotoroztam. Ez az út, vagy már az amerikai élmények hatására, már nem tudom, de a lényeg, ekkortól érlelődött meg bennem, hogy az akkori léptékkel nézve már-már multicéggé duzzadt vállalkozásom helyett inkább ezzel szeretnék foglalkozni. Noha a vállalat egyre jobban prosperált, amikor jött egy befektető, eladtam neki a céget. A kapott pénzből kezdődött meg az álmom felépítése. Először hobbiként foglalkoztam a Harley Davidsonnal, majd amikor komollyá vált a dolog, létrejött a kereskedés, és elkezdődött egy olyan élet, amire mindig is vágytam. És azóta is azt csinálom, amit szeretek, ami a legfontosabb hobbim” – elevenítette fel Dobai Attila, miközben egyfolytában integetve köszöntötte a fesztiválra érkezőket.

A mikrofonnál: Dobai Attila. Tőle balra: Gáborecz István faszobrász alkotása (Fotó: Open Road Fest/Szűcs Gergő)

Mint elmondta, természetesen végigment a legendás 66-oson, és ugyanúgy végigmotorozott a téli Floridában az 1-esen, vagy a szintén kultikusnak számító Hétmérföldes hídon. Háromszor volt Daytona Beachen, a világ talán leghíresebb Harley Davidson-találkozóján, ahol nem kevesebb, mint négy-ötszázezer motoros vonul fel mintegy hetven kilométeres sorban. Csoda ezek után, hogy nemcsak a motorozás szeretetét, a Harley–Davidsont hozta el Magyarországra, hanem a woodstocki fesztivál hangulatát is?

„Bevallom, ez az egész egy jó kis bulinak indult, és álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle. Igen, azt a bizonyos woodstocki érzést szerettem volna elhozni itthonra is, azzal a különbséggel, hogy itt a motorok mellett nagy szerepet szántam a zenei oldalnak is. Sőt, inkább az utóbbira szerettem volna nagyobb hangsúlyt fektetni, ezért lett a Harley Fesztiválból Harley Davidson Open Road Fest. Az elképzelésem végül bejött, hiszen az évek múlásával egyre több olyan ember jött el Alsóörsre, akinek semmi köze sincs a motorozáshoz, hanem a hangulat és életérzés vonzza. Ráadásul eleinte csak kétnapos volt, de végül ez a négy nap vált be. A fesztiválon úgy tizenöt–húszezer ember érzi remekül magát, meg az itteniek is nagyon boldogok, hiszen a szezon előtt nem kis forgalmat csinálunk a számukra” – tudtuk meg a fesztivál megálmodójától.

Egy biztos, a jubileumi, 20. Harley Davidson Open Road Fest kedvéért pünkösd előtt ismét megtelt az alsóörsi kemping, melyet több ezer hazai és külföldi motoros lakott be. Amíg nap közben szervezett túrákon vehettek részt azok, akiknek kedvük volt egy kis felszabadult motorozáshoz, azért mindenki az esti koncerteket várta a legjobban.

„Csináljatok gyerekeket, hogy a következő évtizedekben is legyen, aki itt bulizik a koncertjeinken” – buzdította a közönséget a 40 éves Karthago énekese, Takács Tamás. A banda nagy kedvenc errefelé, ezúttal a klasszikusok mellett az új albumról is felhangoztak dalok. A zúzós rocknak ugyanolyan sikere volt, mint a lírai balladáknak, és lelket gyönyörködtető volt, amikor majd tizenötezer torokból harsant fel, hogy „Ugye eljössz még…”. Szintén kerek évfordulót ünnepelt a 30 éves Tankcsapda, melynek gitárosa, Sidi szó szerint vette a buli végén, a fesztivál nyereményjátékának jelszavát, miszerint mindegy mivel érkezel, lehet, hogy egy Harley-vel távozol, és felpattanva a fesztiváligazgató motorjára, hatalmas dübörgés mellett hagyta el a színpadot.  

Fotó: Open Road Fest/Szűcs Gergő

A hagyományokhoz híven idén is reflektorfénybe került a legfiatalabb generáció: a Kids Racen ismét több mint 30 induló állt a rajtvonalhoz, a leggyorsabb futam győztese kevesebb mint 5 másodperc alatt tette meg a kijelölt távot. A felnőttek közül a nap során bárki tesztelhette a legújabb Harley-modelleket, de a sört előtérbe helyezők sem unatkoztak: kaszkadőr show-ban és favágó versenyen szórakozhattak. Megjelentek a legújabb és legrégibb Harley–Davidsonok – a legidősebb darab egy közel 100 évvel ezelőtt alkotott gépcsoda volt.

A legnépszerűbb program kétséget kizárólag a Katapult volt, amely az utolsó percig „lőtte ki” az embereket, úgy 50-60 méter magasba, majd a különböző rugók, drótkötelek és oszlopok segítségével vagy két percig dobálta az eszközben őket.

„Ne gondold, hogy bárki is meggondolta magát, és mégis inkább kiszállt, mielőtt kilőttük volna. Amikor beülnek, az adrenalin már olyan szinten tombol bennük, hogy azt elmondani sem tudom. Rosszul sem lett senki, úgy érzem, ezt a masinát éppen ilyen rendezvényekre teremtették” – árulta el az egyik kezelő, aki hozzátette, a Katapult abszolút biztonságos, hiszen háromszorosan kötik be a bátor jelentkezőket, míg erre egy komoly védelmi rész is rákerül. Egy biztos, azok, akik kipróbálták és kiszálltak a földet érést követően, sokat nem tudtak mondani, ugyanis még percekig sikongattak az átélt élmények hatására.

Fotó: Open Road Fest/Szűcs Gergő

A legnagyobb hazai motoros és zenei fesztivál azonban nemcsak a lóerők, a dübörgő rock ’n’ roll és a gumiégetés, de a gyengéd érzelmek színterévé is avanzsált. Egy évekkel ezelőtt, a fesztiválon kezdődő románcot a tóparton, nagyvasak gyűrűjében lánykérés koronázott meg, de nem ők voltak az elsők, akik itt pecsételték meg a szerelmüket. Az Edda frontembere, Pataky Attila egy érzelmes dal előtt, a nagyszínpadon emlékezett meg arról, hogy éppen 10 évvel ezelőtt az Open Road Festen ismerte meg a feleségét. Párra talált a tavaly elkészített és Alsóörs főterére kihelyezett fa motoros is. Gáborecz István faszobrász egy igazán merész alkotást álmodott meg a szabadság megtestesítőjeként. A csinos útitársnő hamarosan elfoglalja helyét a Fat Boyon, és ezzel még szorosabbra fűzi a kapcsolatot a fesztivál és a helyszínt adó település között.

A zárónap talán leglátványosabb része a nagy motoros felvonulás volt, amikor több náció több korosztálya pattant fel valamilyen kétkerekűre, felhorkant megannyi többhengeres, orrunkat pedig édes benzingőz illata csapta meg, ahogy elvonultak előttünk.

Fotó: Open Road Fest/Szűcs Gergő

„Ez az igazi motoros Kánaán…” – fogalmazta meg röviden és tömören egy középkorú férfi, aki azt is elárulta, ez alatt a négy nap alatt szeretné elfelejteni a város és az üzleti élet minden gondját, és feleségével végre átadják magukat annak az életérzésnek, amit szinte kizárólag a motorozáshoz, sőt a Harley–Davidsonhoz köt mindenki. Egy biztos, ezúttal Alsóörstől Tihanyig szélesek voltak a mosolyok, és egy kicsit mindenkit megcsapott a szabadság szele! Azokat is, akik motoron ültek, és azokat is, akik csak az út szélén állva nézték a csodát…

A jubileumi rendezvény teljesítette az ígéreteit: igazi 20. szülinapi bulit tartott a legnagyobb hazai rock ikonok felvonultatásával, mint a már említett Tankcsapda, a Karthago, az Anna and the Barbies, az Edda, a Zorall, az AWS vagy épp az Ivan and the Parazol.

Szellem a palackból, feltámadás, extázis – ezeket lehetett hallani, amikor a legendás Europe színpadra lépett. A zenekar a tiszta rockzenéhez repítette vissza a hallgatóságot, akik szemüket behunyva képzeletükben száguldottak végig a 66-os úton motoron és a zene hullámhosszán. A közönség sorait kutatva az arcokon pont az a különös csillogás jelent meg, mint amikor a nyeregből száll le az ember. De ez így is van jól, ha motorod a lovad, a hátszeled ez a rockzene legyen. És amikor eljött az idő és elkezdődött a végső visszaszámlálás, együtt énekelt és hullámzott a tömeg.

Europe-koncert (Fotó: Open Road Fest/Szűcs Gergő)

És a végére jött az újabb, végső csoda, a beteljesült szerelem maga. Ugyanis Miklós Zoltán, aki a tavaly ugyanitt megnyert Harley–Davidsonján érkezett a fesztiválra, újra Fortuna kegyeltje lett, és zsinórban másodszor is ő lett a szerencsés kiválasztott.

„Azt hiszem, ennél romantikusabb ajándékot én nem tudok adni, így ez a Harley–Davidson Street 750-es motor a feleségemé lesz” – jelentette ki a színpadon fia kíséretében a férfi.

Fotó: Open Road Fest/Szűcs Gergő

Az ünneplés egy látványos tűzijátékkal zárult, amelyet a helyszínt adó Alsóörs ajándékozott a jubileumra. Aztán vasárnapra újra a csend és béke honolt ott, ahol négy napon át a rockzenéből és motorzajból komponált szimfóniát élvezhettük.