HIRDETÉS
Kezdőlap Életmód Ötös metró le...

Ötös metró lesz a szentendrei HÉV-ből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Úgy tűnik, célt ért a III. kerületi lobbi, az önkormányzat ugyanis a honlapján számolt be róla, hogy a Tarlós István vezette közgyűlés elfogadta a főváros 2030-ig szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Tervet, amelybe bekerült: a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a H5-ös HÉV vonal fejlesztését érintő kormányhatározatok módosítását annak érdekében, hogy a vonal Békásmegyer és a belváros közötti szakaszát metróüzemre alakítsák át.

Az Index által is idézett átalakításokra a vonal fontossága és az utasszám folyamatos növekedése miatt kerül sor. „Az elgondolást az is indokolja, hogy Óbuda közlekedési problémái a várost kettészelő HÉV négy III. kerületi, szintbeli kereszteződésére vezethetők vissza, amelyek akadályozzák a helyi közúti közlekedést” – írja önkormányzati honlapja.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A közgyűlés ezzel összefüggésben arról is döntött, hogy a H5-ös HÉV vonalat 2019. szeptember elsejétől a főváros M5-ös metróvonalaként hivatkozza és felkéri a Budapesti Közlekedési Központot a szükséges módosítások átvezetésére.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere már jó ideje szorgalmazza, hogy ezt a módosítást hajtsák végre a HÉV budapesti, tulajdonképpen szinte kizárólag a III. kerületen át haladó vonalán; erről a fejlesztési javaslatról beszélt egy tavasszal a kerületi városházára szervezett, a várható fejlesztésekről szóló háttérbeszélgetésen, amelyen lapunk is részt vett.

HIRDETÉS

Ami a további fejlesztéseket illeti: meghosszabbítják az 1-es villamost a Bécsi úton, a Vörösvári út – Aranyvölgy szakaszon. Így az 1-es villamos, valamint a 17, 19, 41-es villamosos közvetlen átszállási kapcsolattal rendelkeznek majd az esztergomi vasútvonallal, egy helyen lehet átszállni a vasút, a távolsági buszok és a villamosok között. Ennek a tervnek a megvalósulása 2021-től indulhat és 2025-ig tarthat.

Ugyancsak döntöttek egy új Aquincum Duna-híd építéséről, amely a budapesti körvasút melletti közútfejlesztés részeként készül el.

Emellett még szerepel a tervekben a HÉV járműpark megújítása, menetrendszerű vízi közlekedés fejlesztése, további BKK megállóhelyek kialakításával, forgalomcsillapított és korlátozott forgalmú zónák kialakítása és zajvédő falak létesítése.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek