HIRDETÉS
Kezdőlap Életmód Ötös metró le...

Ötös metró lesz a szentendrei HÉV-ből

HIRDETÉS

Úgy tűnik, célt ért a III. kerületi lobbi, az önkormányzat ugyanis a honlapján számolt be róla, hogy a Tarlós István vezette közgyűlés elfogadta a főváros 2030-ig szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Tervet, amelybe bekerült: a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a H5-ös HÉV vonal fejlesztését érintő kormányhatározatok módosítását annak érdekében, hogy a vonal Békásmegyer és a belváros közötti szakaszát metróüzemre alakítsák át.

HIRDETÉS

Az Index által is idézett átalakításokra a vonal fontossága és az utasszám folyamatos növekedése miatt kerül sor. „Az elgondolást az is indokolja, hogy Óbuda közlekedési problémái a várost kettészelő HÉV négy III. kerületi, szintbeli kereszteződésére vezethetők vissza, amelyek akadályozzák a helyi közúti közlekedést” – írja önkormányzati honlapja.

A közgyűlés ezzel összefüggésben arról is döntött, hogy a H5-ös HÉV vonalat 2019. szeptember elsejétől a főváros M5-ös metróvonalaként hivatkozza és felkéri a Budapesti Közlekedési Központot a szükséges módosítások átvezetésére.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere már jó ideje szorgalmazza, hogy ezt a módosítást hajtsák végre a HÉV budapesti, tulajdonképpen szinte kizárólag a III. kerületen át haladó vonalán; erről a fejlesztési javaslatról beszélt egy tavasszal a kerületi városházára szervezett, a várható fejlesztésekről szóló háttérbeszélgetésen, amelyen lapunk is részt vett.

Ami a további fejlesztéseket illeti: meghosszabbítják az 1-es villamost a Bécsi úton, a Vörösvári út – Aranyvölgy szakaszon. Így az 1-es villamos, valamint a 17, 19, 41-es villamosos közvetlen átszállási kapcsolattal rendelkeznek majd az esztergomi vasútvonallal, egy helyen lehet átszállni a vasút, a távolsági buszok és a villamosok között. Ennek a tervnek a megvalósulása 2021-től indulhat és 2025-ig tarthat.

HIRDETÉS

Ugyancsak döntöttek egy új Aquincum Duna-híd építéséről, amely a budapesti körvasút melletti közútfejlesztés részeként készül el.

Emellett még szerepel a tervekben a HÉV járműpark megújítása, menetrendszerű vízi közlekedés fejlesztése, további BKK megállóhelyek kialakításával, forgalomcsillapított és korlátozott forgalmú zónák kialakítása és zajvédő falak létesítése.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,013lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták