Nyakunkon a poloskák második generációja

Nyakunkon a poloskák második generációja

(Fotó: Brett Hondow/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon ezekben a hetekben fejlődik ki az ázsiai márványos poloskák második generációja, az invázió tehát nem hagyott alább - mondta el az InfoRádiónak Vétek Gábor. A Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense arról beszélt: „Joggal okoz rémületet. A magyarországi nemzedékszámát a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékén az elmúlt évben kezdtük el részletesen vizsgálni, ez alapján úgy tűnik, egy kétnemzedékes fajról beszélünk.”

A kutató szerint Magyarországon „ezidőtájt már megjelentek a második nemzedék imágói, a mostani rovargyűjtésünk is alátámasztja ezt. Frissen kialakult, kifejlett egyedeket találtunk, de a nemzedékek átfednek egymással, tehát folyamatosan találni nagyon pici lárvákat és kifejlett egyedeket is.” Példányaikat kőrisfákon, juharfákon, gyümölcsfákon és díszfákon egyaránt meg lehet figyelnit.

Vétek Gábor azt is elmondta, hogy a rovarokat nem hatják meg a szüretek, mert egyik szezonális gyümölcsről a másikra vándorolnak, így a kajsziró mennek az őszibarackra, vagy épp az almára.

Szúnyoginváziótól félünk, rovarapokalipszist okozunk | Magyar Hang

A vérszívók ellen próbálunk védekezni, de csak az összes többi rovart és madarakat irtjuk ki a jelenlegi módszerekkel.

Ez a poloskafaj a szakértő szerint nem túlságosan válogatós a táplálékot tekintve. „Úgy a fák termésén, mint a zöldség- és szántóföldi növények termésein is előszeretettel szívogatnak. Ha valaki esetleg idén még nem látott a paprikában, paradicsomban, zöldbabban poloskát, az már csak idő kérdése, legkésőbb augusztus-szeptemberben ott lesznek. A zöldbabon, paradicsomon, paprikán, padlizsánon, uborkán - mindenfélén, aminek vonzó számára a gyümölcse, termése.”

A címeres poloskák családjába tartozó faj őshazája Kína, Japán, a Koreai-félsziget és Tajvan. Az inváziós rovart az Egyesült Államokba véletlenül vihették be, ottani első példányait 1998 szeptemberében gyűjtötték be. Az ázsiai márványospoloska egy jelentős mezőgazdasági kártevő, 2011-re az amerikai gyümölcsösök szezonális kártevőjévé vált. A 2000-es évek elején Észak-Amerika számos részén regisztrálták és a 2010-es évek elejétől immár Európában és Dél-Amerikában is megfigyelték. A szakértő szerint tőlünk északra kevesebb, míg délre több nemzedék is kialakul ebből a rovarból.