HIRDETÉS
Kezdőlap Életmód Tízezrek halá...

Tízezrek halála lenne évente megelőzhető

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nincs jelentősebb fordulat a születések számában, és lassan negyven éve, 1981 óta többen halnak meg, mint ahányan világra jönnek. Ez derült ki a 24.hu összeállításából, ami szerint ha egyik évben kicsit nő is a születések száma, máskor már csökken. Az elmúlt években, 2016 és 2018 között például utóbbi volt tapasztalható. A csúcsév egyébként 1954, akkor még a halálozások számát 116 ezerrel előzte meg a születéseké. Tavaly 41 ezerrel többen mentek el, mint ahányan érkeztek.

HIRDETÉS

A halálokok között vezetnek a keringési betegségek, ahogy továbbra is magas a végzetes kimenetelű daganatos megbetegedések aránya. A balesetek és öngyilkosságok száma viszont szerencsére csökkent. Míg 2000-ben 3269-en vetettek véget életüknek, addig 2010-ben ez a szám 2492, tavaly pedig 1656 volt.

Nem valószínű a bébibumm | Magyar Hang

Daganatos betegségben 2010-ben 33 076-an, 2018-ban 33 250-en hunytak el. A keringési betegségek 1990-ben 76 369 áldozatot szedtek, míg tavaly 64 695-öt. A visegrádi országok közül ezt a két halálokot tekintve mi állunk a legrosszabbul – ahogy azt a GKI idei tanulmánya kimutatta.

Ugyancsak nálunk a legmagasabb a százezer lakosra számított megelőzhető haláleset, ez ugyanis 385 főt jelent. A 9,7 milliós lélekszámra tekintettel eszerint évente 37 ezren halnak meg úgy, hogy a távozásuk megelőzhető lett volna. A magyar arány 14 százalékkal rosszabb a szlováknál, 39-cel a csehnél és 43-mal a lengyelnél. De azt is meg kell említeni, hogy 2000 óta minden vizsgált országban csökkent ez a szám, Magyarországon ráadásul a legnagyobb mértékben, 42 százalékkal.

HIRDETÉS
Megint tovább fogyott a magyar | Magyar Hang

A várható élettartam Magyarországon 79, az Európai Unióban összességében 83 év, amiből mi egészségben nagyjából hatvanat élünk le. Az Európai Unió egészében viszont már 64 év jut betegségek nélkül. A magyar férfiak nagyjából 72 évet élnek, míg az EU-átlag 78 év. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,209lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona

Egy 2010 óta a parlamentben ülő képviselő átlagos pénzügyi vagyona 3,1 millió forintról 23 millióra nőtt.

Egyedi ügyeink