HIRDETÉS
Kezdőlap Életmód Tömeges migrá...

Tömeges migráció: megindultak a kínaiak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A bolygó legnagyobb népvándorlása zajlik ezekben a napokban a Távol-Keleten: a holdújév időszaka. Hárommilliárd regisztrált utazást tesznek 40 nap alatt, amiért csak Kínában tavaly 8489 kilométer új vasútvonalat és 33 ezer kilométernyi közutat adtak át.

Bár még két hét van a holdújévig, Kínában már megindultak a hazalátogató tömegek, amely az év és egyben az egész bolygó legnagyobb népvándorlása. Az újévi tavaszünnep időpontját bonyolult számítások alapján határozzák meg, idén január 25-ére esik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az ezt megelőző és követő, összesen mintegy negyven nap az úgynevezett csunjun időszak, amikor körülbelül mintegy 3 milliárd utazást bonyolítanak le Kínában, hogy az emberek a családjaikkal ünnepeljenek. Ebből 2,43 milliárd utazás történik személygépkocsival (1,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly), 440 millió vasúton (ez 8 százalékos növekedés), 79 millió légi úton (8,4 százalékos növekedés) és 45 millió tengeren (9,6 százalékos növekedés).

A CNN beszámolója szerint a megdöbbentő számadatok ellenére az illetékes kínai szervezetek felkészültek az emberáradat irányítására. Csütörtökön, egy nappal a Ccunjun időszak hivatalos kezdete előtt a kínai államtanács és a közlekedési minisztérium munkatársai tájékoztatták a közvéleményt az idei tavaszünnephez kapcsolódó adatokról és az általuk végrehajtott intézkedésekről.

HIRDETÉS

Bár már korábban is Kína rendelkezett a világ legjobban kiépített vasúti hálózatával, csak 2019-ben ehhez további 8489 kilométer új vonalat építettek, amelyből 5474 kilométer gyorsvasút. A Peking és a 2022-es téli olimpiának helyt adó Csangcsiakou (Zhangjiakou) között például vezető nélküli szupervonatok közlekednek 350 kilométer per órás sebességgel.

Árvíz, összeomlás, migráció, járványok: magyar tudósok szerint is a civilizációt fenyegeti a klímaváltozás | Magyar Hang

Fenntarthatatlan a növekedésre épülő gazdasági rend, de nem világos, hogy lehet átlépni egy másikba – a Felelős értelmiség vitafóruma a klímahelyzetről.

A holdújév előtti időszakban naponta 5275 járatpárt indítanak országszerte, és valamennyivel többet az új év után. – A legnépszerűbb vonalakon tavaly tapasztalt jegyértékesítési problémákat igyekeztünk kezelni – mondta Li Ven-hszin (Li Wenxin), a kínai államvasutak igazgatóhelyettese a az idei évet felvezető sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy 2020-ban könnyebb lesz jegyet váltani. Több mint ezer állomáson szereltek fel például e-jegy-olvasó berendezéseket, hogy meggyorsítsák a belépést.

Tavaly egyébként egy régóta várt új repülőteret is nyitottak Pekingben, amely a várakozások szerint körülbelül 190 millió embert szolgál majd ki a csunjun időszakában, ezzel 15 százalékkal növelve a légi forgalmat. A tervek szerint a régióban naponta 17 ezer repülőgépet indítanak, 13,3 százalékkal többet, mint tavaly.  

HIRDETÉS

Körülbelül 790 ezer busz és 19 ezer komp áll hadba a hazalátogató tömegek szállítása érdekében. Emellett 33 ezer kilométernyi új országutat is átadtak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,971lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vasárnap 11-kor jelenti be Gulyás Gergely a járvány miatti változásokat

A miniszterelnök pénteken, szokásos reggeli rádióbejelentkezésében már beszélt arról, hogy kell új korlátozásra számítani.