Egy hétvégén három versenyre is elmegy az ultramaratonista közmunkás

Egy hétvégén három versenyre is elmegy az ultramaratonista közmunkás

Orsós Ferenc, Szászvár ultramaratonista közmunkása (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ultramaratonista, mellette fekete öves karatéka, mindezt úgy, hogy közhasznú munkásként fillérekből kell megélnie. Orsós Ferenc azt mondja, példát kell mutatnia.

A teljes riportot keresse a Magyar Hang január 31-én megjelent 2020/5. számában!

Ferenc a párizsi maratont is teljesítette, indult a 160 kilométeres Korinthosz-futóversenyen. A találkozóra bakancsban, melós ruhában, láthatósági mellényben érkezik, munkából. Az erdészetnél dolgozik közhasznú munkásként.

– Úgy látom, itt, Szászváron szeretik, köszönnek, magára mosolyognak – mondom neki.
– Igen, szeretnek – válaszolja. – Mert tudják, hogy rendes vagyok, dolgos, szorgalmas.

(...)

A futás gyerekkora óta Ferenc életének része. Nem mondta neki senki, hogy tehetséges, nem támogatták semmiben, edzője sem volt, de ő fogta magát, és suli után délutánonként eljárt sportolni. Azért kezdett futni 13 évesen, mert látott egy közvetítést maratoni futásról és azt gondolta, milyen jó lenne, ha egyszer ő is benne lehetne a tévében.

„Pont a levágott lábam vádlijára volt rátetoválva a Barca címere" | Magyar Hang

(...)

A hétvége mindig a futásé, van, hogy két nap alatt három versenyre is elmegyek – meséli. Tavaly például a Szelidi-tónál lenyomott 34 kilométert, és még aznap továbbutazott Budapestre, ott meg egy félmaratont. Igaz, hogy 10 perccel lekéste a rajtot, de utolérte a mezőnyt. A versenynek hajnali egykor volt vége, Ferenc még az éjjel átvonatozott Budapestről Pápára, ahol délelőtt teljesített újabb 21 kilométert. Merthogy készült a Korinthosz-futóversenyre.

(...)

Miért csak nyolc általánost végzett? Hogy jön a karate, és az oktatás? Miből van pénze sportolni, kik segítik? Miért nézték autószerelőnek? Milyen vágyai vannak? Ha a munkával, maszekolással, edzéssel megvan, mit csinál, ha marad még egy kis ideje? A válaszokat keresse a Magyar Hang január 31-én megjelent 2020/5. számában!