Magyar katonai temetőt nyúltak le a romániai hatóságok

Magyar katonai temetőt nyúltak le a romániai hatóságok

(Fotó: Facebook/Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap este megdöbbentő bejegyzés jelent meg a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület Facebook-oldalán Requiem egy temetőért – az Úzvölgyi katonatemető elrablása címmel. Az oldal arról tájékoztatta olvasóit, hogy a székelyföldi Hargita megyével határos Bákó megye dormánfalvi (Dărmănești) önkormányzata fondorlatos módon birtokába vette a szomszéd megye területén fekvő úzvölgyi osztrák–magyar katonatemetőt, abba román kereszteket és román első és második világháborús emlékművet állított. Ezt nagyszabású, katonai felvonulással és tiszteletadással is megerősített ünnepséggel készülnek felavatni május 17-én. „Mi, erdélyi magyarok most már megszoktuk, hogy üldözik a zászlóinkat, iskoláinkat, egyetemeinket, feliratainkat. Lassan megszokjuk azt is, hogy börtönbe zárják politikai aktivistáinkat! Most eljött az idő, hogy elveszik még a temetőinket, műemlékeinket is?” – teszik fel a kérdést.

Arról  is beszámoltak, hogy a román önkormányzat rekordsebességgel vette birtokba a temetőt és bonyolította le a pályázatot a kivitelezésre, adólejekből finanszírozva a munkálatokat.

A székelyudvarhelyi Uh.ro portál arról ír: az Úz völgye az első és második világháborúban véres helyszínnek számított, ezért ott több haditemetőt hoztak létre. A kérdéses osztrák–magyar katonai temetőt 1917 novemberében létesítették, források szerint több mint 650 osztrák, magyar, német katona van itt eltemetve, de román katonáról nem tudnak a helyiek. 

Az úzvölgyi katonatemető „felújítási" munkálatai április 6-án. (Fotó: Facebook/Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület)

A lapnak megszólal Gergely András, Csíkszentmárton község polgármestere is – eddig hozzájuk tartozott a temető. „A szomszédos Bákó megyei város, Dormánfalva önkormányzata fű alatt olyan akcióba kezdett, ami nem morális, titokban román parcellát alakítottak ki az osztrák–magyar temetőben. Minden katonának kijár a tisztelet, találtunk volna megoldást arra, hogy emlékművet állítsanak ott, ahol el vannak temetve” – fogalmazott a polgármester.

Gergely András az építkezés kezdetén tiltakozó jegyzéket juttatott el a Bákó megyei városhoz, kérve a munkálatok felfüggesztését, de kérését nem vették figyelembe. Helyette azt írták: egy projekt részeként  „felújítják” a temetőt a román kulturális minisztérium támogatásával és a hadügyminisztérium jóváhagyásával. A bákói kataszteri hivatal által kiállított dokumentumra hivatkoznak, miszerint a temető területe Bákó megyéhez tartozik.

(Fotó: Facebook/Székely Virtus Hagyományörző Egyesület)

A romániai elektronikus közbeszerzési rendszer adataiból kiderül: 2018. december 21-én találtak nyertes céget a munkálatra. A Hősök Nemzetközi Temetőjének felújítására közel 200 ezer lejes – 13,6 millió forintos – pályázatot nyert a bákói önkormányzat a Románia 100 centenáriumi programok részeként.